Streik på flyttbare oljeinstallasjoner

Det er streik blant 175 oljearbeidere på fire flyttbare plattformer etter brudd i meklingen natt til fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om en uke tas nok en rigg med 25 oljearbeidere ut i streiken. Det jobber totalt 700 personer på de fem plattformene som da vil være tatt ut i streik. De som ikke er i streik vil etter hvert bli permittert. Streiken vil også ramme ansatte på land. Det er frykt for en langvarig streik.

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt, og en halv time senere var det klart at det ikke var mulig å komme fram til noe resultat. Partene i meklingen er Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) og Norges Rederiforbund.

Meklingsmann Siri Berg Paulsen sier at det ikke var mulig å framsette noe forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.

Leder i OFS, Terje Nustad, sier til NTB at årsaken til bruddet ikke er det økonomiske kravet.

Oljearbeiderne hadde framsatt flere krav om trygging av arbeidsavtaler og arbeidsforhold som arbeidsgiverne ikke ville akseptere, og det var dette som førte til bruddet.

- Vi mener rederiene er ute etter å flagge ut den norske oljearbeideren. Dermed går 30 års kompetanseoppbygging tapt. Vi vil ikke akseptere dette, sier Nustad. Han tror dette vil bli en lang streik.

Administrerende direktør Ketil Lenning som leder forhandlingsutvalget på vegne av Norges Rederiforbund sier at riggnæringen har hatt dårlig lønnsomhet de siste årene.

- Kravene fra OFS har en kostnadsdrivende effekt som setter tusenvis av arbeidsplasser både offshore og på land i fare, sier Lenning.

Det kan ta opp til tre uker før streiken blir effektiv på alle riggene. Dette skyldes at det er komplisert å stenge brønner som er under boring.

Riggene som nå er tatt ut i streik tilhører selskapet Transocean. Her jobber 175 OFS-organiserte. Riggen som tas ut 9. juli tilhører Odfjell Drilling, og her er det ca. 25 organiserte.

Rederiforbundet opplyser at det totalt er 560 Transocean-ansatte som berøres mens Odfjell-riggen har totalt 156 ansatte.

- I tillegg rammer streiken ansatte hos kundene (oljeselskapene), underleverandører, supplyflåten, helikopterselskaper, baser og leverandører av varer og tjenester på land. For hver offshoreansatt finnes det om lag to landansatte i tilknyttede næringer, opplyser Rederiforbundet.

NTB