STREIK.  Ambulansepersonale har blant yrkesgruppene som nå er tatt ut i streik.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
STREIK. Ambulansepersonale har blant yrkesgruppene som nå er tatt ut i streik. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Streik ved sykehusene for 190 i støttefunksjon

Ambulansepersonale, portører, helsesekretærer og hjelpepleiere er blant de som tas ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||   Ambulansepersonale, portører, helsesekretærer, hjelpepleiere og en rekke andre støttefunksjoner tas ut i streik etter at det ble brudd i meklingen mellom Spekter og YS natt til tirsdag.

Striden har handlet blant annet om såkalt likelønn - og et krav fra YS om at «kompetanse skal lønne seg».

Etter å ha meklet en time på overtid natt til tirsdag, kom riksmeklingsmannen fram til at partene sto så langt fra hverandre at det ikke kom til å bli mulig å legge fram noen skisse.

Dermed går 190 YS-organiserte sykehusansatte ut i streik fra tirsdag.

Bredt uttak I praksis er alle funksjoner ved et sykehus, unntatt leger og sykepleiere, omfattet av streikeuttaket.

- Ambulansepersonale, helsesekretærer, kokker, audiografer, portører, hjelpepleiere og øvrig administrativt personale er tatt ut i streik, sier kommunikasjonsrådgiver Else Marie Brodshaug i YS-forbundet Delta til NTB.

Streiken omfatter i første omgang 50 ansatte ved Oslo Universitetssykehus, 34 ved St. Olavs hospital i Trondheim, 32 ved Førde sentralsykehus, 31 ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, 29 på Sørlandet sykehus i Kristiansand og og 10 ved Sykehuspartner, en egen enhet i Helse Sør-Øst som tilbyr ikke-medisinske støttetjenester.

YS gjør det klart at en opptrapping blir vurdert fortløpende.

Dispensasjon
Arbeidsgiverforeningen Spekter har søkt om og delvis fått dispensasjon for de streikeuttatte ambulansesjåførene.

- Allerede tirsdag morgen har vi en utfordring som må løses på ambulansesiden i Tromsø. Også en buss fra Sørlandet med kreftpasienter som skal til behandling ved Radiumhospitalet, rammes, men her får vi til alternativ transport, sier viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter til NTB.

YS opplyser at det gis dispensasjon for utrykningsoppdrag, såkalte røde og gule turer, men ikke for planlagte transportoppdrag. Det gis også dispensasjon for frakting av pasienter til et høyere nivå i helsetjenesten, for eksempel fra legevakt til sykehus, men ikke for transport til et lavere nivå.

Ordkrig Spekter hevder at YS har fremmet urealistiske krav som lå langt over det som ble resultatet med LO og Unio.

- For Spekter har det vært avgjørende å få til et ansvarlig lønnsoppgjør. YS sitt krav var på over 4 prosent, som er betydelig høyere enn resultatet i offentlig sektor for øvrig i år. YS har hatt uansvarlig høye ambisjoner, og derfor ble det brudd, sier Bratten.

YS hevder på sin side at kravene var ansvarlige, og at de handlet om å få uttelling for spesialutdannelse og kompetanse. YS mener også at flere av deres medlemmer på sykehusene tjener langt dårligere enn tilsvarende stillinger i kommunesektoren, noe de ønsket å jevne ut i dette oppgjøret.

(NTB)