Streik vil ikke bli forstått

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I natt går fristen ut for meklingen i årets lønnsoppgjør i privat sektor. De færreste tror det ender i konflikt. Skulle det likevel bli streik, står partene, særlig arbeidsgiverne, foran en usedvanlig krevende pedagogisk oppgave. Sjelden har kravene vært så ansvarlige. Sjelden har de vært så skreddersydd til landets økonomiske situasjon. Men sjelden har NHO gitt så lite under de ordinære forhandlingene, før oppgjøret ble brakt over til mekling og i riksmeklingsmann Reidar Websters hender.
  • Det står om tre hovedkrav: fire nye feriedager som skal fullføre den femte ferieuka som Stortinget vedtok i 1981. En skikkelig finansieringsordning for den nye etter- og videreutdanningsreformen. Og en lønnsøkning for de midlene som blir igjen innenfor ramma. Signalene fra de lukkede rom tyder på at det er fondsordninger for etterutdanning som sitter lengst inne hos bedriftseierne. De vil ikke overlate styringen av hva som er nødvendig kompetanseheving til arbeidstakeren selv. Derfor nøler de kraftig med å bidra til opprettelsen av bransjevise etterutdanningsfond.
  • Feriedagene bør det bli en råd med. Det er få land det er naturlig å sammenlikne seg med som har så kort ferie som Norge. Tallknuserne har beregnet kostnadene ved en feriedag til ca 0,4 prosent av lønnsmassen. Selv fire dager vil være trygt innenfor den forventede årslønnsveksten på 3,25- 4,0 prosent. Dessuten er kravet av den art man kan skyve på. NHO har fremmet krav om å forlenge tariffperioden fra to til fire år. LO vil trolig gå med på tre. Dermed kan man innfri feriekravet stykkevis og delt.
  • Generelle lønnskrav er ennå ikke definert, og blir under ingen omstendigheter høye. Situasjonen i norsk næringsliv er så forskjellig at lønnskampene vil skje lokalt på de enkelte arbeidsplasser. I bedrifter som sliter med ordrer og konkurranseevne, vil det være lite å hente. I bransjer med rift om nøkkelkompetansen, kan det være mer.
  • Men at arbeidsgiverne skulle provosere Yngve Hågensen til å gå til streik på grunnlag av disse kravene? Det vil de få store vansker med å forklare.