Streike-kaos rammer tusener

De takker nei til lønnstillegg på 15 000 til 20 000 kroner for sine medlemmer. I stedet sender AF-leder Magne Songvoll og forhandlingsleder Anders Folkestad 5000 medlemmer i stat og kommune ut i en kostbar proteststreik. Fetere tilbud enn LO og YS har fått kan AFs medlemmer neppe drømme om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Like fullt lager de kaos ved grunnskoler, videregående skoler, sykehus, universiteter og høgskoler, Posten, NSB, fylkesskattekontorene, Brønnøysundregisteret, kommuner og fylkeskommuner.

- Hvorfor, når det likevel synes nytteløst?
- Det er ikke gitt nok penger til utdanningsgruppene. Vi kan ikke godta at lavlønnsprofilen fra oppgjørene i privat sektor er flyttet over til offentlig sektor, sier Songvoll og forhandlingsleder Folkestad.

- Men hva oppnår dere ved en streik, når de andre godtar statens og kommunenes tilbud?
- Vi får understreket alvoret i situasjonen. Dessuten er det ikke lovfestet at en streik må ende med tvungen lønnsnemnd eller at en kjennelse i Rikslønnsnemnda vil være en blåkopi av det de andre har oppnådd. Vi kaster ikke våre medlemmer ut i en streik uten å ha tro på at det nytter. Politikerne har en sjans til å ombestemme seg, sier de utrettelige AF-generalene.

Skoler stenger

- Dessuten har vi ikke noe valg. Vi har et politisk system som unnlater å gjøre noe med lønnsnivået for arbeidstakere med lang og viktig utdanning. Når ikke politikerne forstår alvoret, må vi sette tingene på spissen, sier Songvoll og Folkestad.

  • Dermed marsjerer Lærerforbundets medlemmer ved nær 24 videregående skoler og 22 grunnskoler ut i streik. Det vil gi noen elever en etterlengtet ferie. Andre vil ikke få avlagt eller godkjent sin eksamen. De vil kunne få store problemer med opptak til videre utdanning.
  • Ved Universitetet i Oslo tar AF ut 330 vitenskapelig ansatte, 100 av dem professorer, ved det matematisk-naturvitenskapelige og utdanningsvitenskapelige fakultuet. Ved Universitetet i Bergen blir 60 av Forskerforbundets medlemmer ved institutt for informasjonsteknologi tatt ut. Eksamensavvikling og godkjenning og undervisning vil stoppe opp.
  • Det blir det vanskeligere å få tatt førerkort og få foretatt EØS-kontroll av bilen. AF har tatt ut alle sine medlemmer ved Statens trafikkstasjoner i ni fylker: Oslo, Akershus, Telemark, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, SørTrndelag, Nordland og Troms.
  • Fylkesskattekontorene i de samme fylkene vil også bli rammet ved at revisorene går til streik. Det vil forsinke saksbehandlingene og vanskeliggjøre bokettersyn, og dermed jakten på skattesvindlere.
  • Posten i Oslo, Bergen og Trondheim vil raskt merke forsinkelser og kaos. Ingeniørene som vedlikeholder sorteringsmaskinene legger ned arbeidet. Det vil gi ringvirkningen for postdistribusjon over hele landet.
  • Flere av NSBs pågående prosjekter vil bli forsinket når ingeniører legger ned arbeidet. Blant annet Gråkallen på Bergensbanen, utbygging av Skøyen og Nationaltheateret stasjon.
  • Gartnerier og planteskoler vil rammes. All import av planter vil stoppe opp. Streikende AF-medlemmer reduserer kontroll- og godkjenningsapparatet ved Statens landbrukstilsyn. Store partier med planter som er bestilt kan bli sendt tilbake eller satt på kjølelager.

- Selv ikke A-posten kan vi garantere for, sier Inger Greve i Postens sentralledelse.

Treghet

  • Personer og bedrifter som er avhengig av kommunal godkjenning må smøre seg med tålmodighet. AF tar ut alle sine medlemmer i kommunenes og fylkeskommunenes administrasjon. Underskrifter vil mangle, saksbehandling og pågående prosjekter blir rammet.
  • Mange sykehus vil få trøbbel og dermed deres pasienter. Ved regionsykehusene i Trondheim, Tromsø, Bergen samt sykehus i Stavanger, Drammen Østfold, Bærum og Oslo (Ullevål) vil poliklinikkene bli rammet. Bare planlagt behandling vil bli utført.
  • Energiverk i en rekke fylker vil også tappes for menneskelig arbeidskraft. Nye hus vil ikke kunne få strøm tilkoplet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer