Streike-kaos

Flere av landets sykehus må stanse alle planlagte operasjoner når streiken i helsesektoren trappes kraftig opp i morgen. Stadig flere sykehusdirektører mener streikekaoset vil sette menneskers liv og helse i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kan ikke se annen løsning enn at regjeringen må gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Fortsetter streiken ut over uka, vil forholdene ved sykehuset bli uakseptable, sier direktør Egil Haugland ved Haukeland sykehus i Bergen, som vil måtte stenge sju av sykehusets tretten operasjonsstuer når streiken trappes opp klokka 6 i morgen tidlig.

20 000 hjelpepleiere

Haukeland sykehus er bare et av flere sykehus som rammes kraftig når ytterligere 16 000 YS-tilknyttede hjelpepleiere tas ut i streik i morgen.
Dermed vil halvparten av Norsk Helse- og Sosialforbunds yrkesaktive medlemmer være i streik. Samtidig vil også antallet streikende AF-medlemmer øke fra 5000 til 6500.

Opptrappingen innebærer at ytterligere 100 ansatte ved Regionsykehuset i Tromsø vil tas ut i streik fra i morgen.

- Fra før er 220 tatt ut i streik hos oss. Opptrappingen i morgen vil føre til at sykehuset vil måtte utsette alle operasjoner som ikke er øyeblikkelig hjelp. Planlagte operasjoner vil hope seg opp, og dette gjør naturligvis at folk livs og helse settes i fare, konkluderer direktør Knut E. Schröder, og understreker:

- En endelig analyse av hvilke konsekvenser streiken får hos oss vil ikke bli klar før i løpet av morgenen.

Foruten stopp i ventelisteoperasjoner merker Regionsykehuset i Tromsø streiken i form av dårligere hygiene.
- Streikende maskinister gjør at sykehusbestikk ikke blir tilstrekkelig rengjort. Dette øker infeksjonsrisikoen, sier Schröder.

Ved Haukeland sykehus i Bergen er allerede 57 tatt ut i streik. I morgen vil ytterligere 181 hjelpepleiere og hele 326 AF-medlemmer følge etter.

Frykt for liv og helse

Allerede før pinse ble det klart at Regionsykehuset i Trondheim frykter for pasienters liv og helse. Også der vil alle planlagte operasjoner stanses i morgen.
Videre varslet Sentralsykehuset i Møre og Romsdal fredag at pasienter som trenger ekstra god hygiene vil få et uforsvarlig tilbud som følge av opptrappingen.

Nødvendig oppfølging vil heller ikke kunne gis pasienter som trenger blodoverføringer og cellegiftkurer.

Ved Sentralsykehuset i Akershus på Lørenskog har man i likhet med de øvrige sykehusene i Akershus vært unntatt fra streiken til nå. Men fra i morgen er det varslet at 167 hjelpepleiere går i streik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer