Streikeavgjørelse kl. 10.00

Davy Wathne provosert over nytt lønnstilbud fra ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et forslag til avtale mellom journalistene og ledelsen i TV2 ble sent i går kveld lagt fram av riksmeklingsmann Svein Longva. Han ventet et svar innen 00.30 natt til i går, men partene nådde ikke fram. Etter at forhandlingene brøt sammen, presenterte TV 2-ledelsen et nytt forslag for journalistene som var 4000 kroner lavere enn meklingsmannens forslag.

Streikeleder Davy Wathne er svært misfornøyd.

- En ren provokasjon. Vi hadde jo forventet at de hadde mer å gi siden de kalte inn på nytt, sier Davy Wathne om tilbudet på 16000 kroners gjennomsnittlig lønnsøkning til Dagbladet.no 04.35 onsdag morgen.


Svarte skjermer?

Landsstyret i Norsk Journalistlag tar en avgjørelse klokka 10 onsdag formiddag om hvorvidt medlemmene blir tatt ut i streik. Ifølge Wathne tyder alt på at dette vil skje. I så fall blir det svarte skjermer. Og det kan vare en stund, frykter konserndirektør Rune Indrøy.

– Streiken blir nok langvarig. Den kommer nok til å vare helt til journalistene ser at de er i ferd med å ødelegge kanalen de har vært med på å bygge opp, sier en oppgitt Indrøy.

Frem til avgjørelsen blit tatt, sender TV 2 som vanlig.

I natt uttalte NJ og streikelederen at de var utsatt for lockout.

- Det er lockout. TV2 AVVISTE RIKSMEGLINGSMANNENS FORSLAG, skrev Wathne på SMS til dagbladet.no.

STREK: Journalistene og ledelsen i TV 2 ble natt til onsdag ikke enige i hvor mye de skulle få i lønnsøkning. Foto: Scanpix
STREK: Journalistene og ledelsen i TV 2 ble natt til onsdag ikke enige i hvor mye de skulle få i lønnsøkning. Foto: Scanpix Vis mer

På Dagbladets oppfølgende spørsmål om dette er definitivt, svarte Wathne – også på sms:

- Game over.

Senere ble avvist at TV2-ledelsen har iverksatt lockout. Alle ansatte møter på jobb som vanlig i dag.

Dersom det blir streik, blir 300 av TV2s 320 organiserte journalister tatt ut til streik. De som ikke er organisert, blir permittert. Den første store konsekvensen av streiken er at den planlagte sendingen fra hundreårsmarkeringen i Oslo Spektrum søndag, som tas opp på lørdag, ikke blir noe av.

Godt betalte

I går kveld var flere av TV2s medarbeidere samlet på Christiania pub i Oslo.

– TV2s journalister er tross alt blant de best betalte i norsk media?

– Ingen av oss har per definisjon for dårlig lønn. Men dette er et prinsipielt spørsmål der vi mener at det må være en riktig fordeling av verdiskapningen. Det er ikke riktig at alt skal gå til eierne når vi tross alt står for mye av verdiskapningen, sier TV2s pressekontakt på meklevaka, Christine Korme.

– Hva tjener du?

– Jeg tjener uten tillegg og overtid rundt 706 000 kroner i året. Jeg jobber nå bare som reporter og har ikke ankertillegg.

– Og hva er gjennomsnittlig reporterlønn i TV2?

– 507 763 kroner.

– Hva er viktigst nå?

–At vi blir hørt. At eierne ikke stikker av med det vi har skapt.

– Hva er din kommentar til Kåre Valebrokks utsagn om at kassa er tom og at dere har fått høye nok økninger tidligere?

– Det er hans mening og det er greit. Men vi er ikke enige i dette. Vi jobber gudskjelov i en suksessbedrift og da må ressursene fordeles deretter, sier Korme.

NRK lavtlønte i forhold

Ifølge Norsk Journalistlag har hver TV 2-reporter en gjennomsnittlig fastlønn (grunnlønn pluss personlig tillegg) på 469 197 kroner. Inkludert overtid og ulempetillegg skal TV2s NJ medlemmer ha en snittlønn på 583 617 kroner. Dette er ikke inkludert de såkalte anker-tilleggene som endel av de mest profilerte medarbeiderne har. Dette tillegget kan variere fra 100 000 til 200 000 kroner (blant dem Davy Wathne).

NRKs medarbeidere er for lavtlønte å regne, sammenliknet med TV2s journalister. Men til tross for en gjennomsnittlig forskjell på 120 000 kroner på fastlønna, unner de tillitsvalgte i NRK konkurrentene ytterligere lønnstillegg.

Ser man på den gjennomsnittlige forskjellen i totalt utbetalt lønn, medregnet overtid og vakttillegg, så er forskjellen på hele 178000 kroner i favør av TV2.

– Et betydelig problem

NRKJs nestleder Pål Hansen sier de store lønnsforskjellene i mediebransjen, ikke minst forholdet mellom NRK og TV2, er et betydelig problem. Like fullt unner han altså TV2s medarbeidere den lønnsøkningen de måtte klare å ta ut:

– Medarbeiderne i TV2 forhandler fram sine lønnsøkninger ut fra krav basert på selskapets inntjening og den merverdien som er skapt. Det bør ingen si noe på – eller kritisere.

GAME OVER: Svarte TV 2-journalistenes streikeleder på sms til Dagbladet sent natt til onsdag. For første gang i kanalens 13-årige historie går skjermene svarte som følge av streik.
SYND: - Journalistklubben burde absolutt ha godtatt lønnsforslaget, som ligger høyt over de fleste i medienorge, sier informasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.