Streikebølge rammer skolene

- Nei, sier regjeringen. - Nei, sier stortingsflertallet. Nå raser frustrerte lærere mot brutte lønnsløfter og smeller til med en ny streikebølge. Mandag legger ett tusen lærere ned arbeidet og sender elevene hjem fra skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fylkeslagene i Rogaland og Hordaland som har bedt Norsk Lærerlag og Lærerforbundet om lov til å streike.

Den politiske begrunnelsen er stortingsmeldingen om rekrutteringen til læreryrket, som kirke-, utdannings- og forskningskomiteen skal avgi innstilling til førstkommende torsdag. Så langt tyder ingenting på at bedre lærerlønn blir en del av handlingsplanen for å skaffe landet flere lærere. At regjeringen også ettertrykkelig har satt foten ned for en egen lønnspott for lærere og sykepleiere, gjør ikke streikeviljen mindre.

Raseri

- Å stoppe dem ville ført til større raseri. Alle forstår at lærerne trenger bedre lønn, men ingen gjør noe med det, sier leder Helga Hjetland i Norsk Lærerlag og leder Anders Folkestad i Lærerforbundet til Dagbladet.

Den siste tida er begge blitt nedringt av frustrerte lærere og tillitsvalgte. De to lederne betegner stemningen på grasrota som elektrisk.

Dagbladet skrev før nyttår om en aksjonskomité som i all hemmelighet planla en ny streikebølge. Kilder Dagbladet har snakket med ser ikke bort fra at aksjonene i vestlandsfylkene mandag kan tenne et nytt bål.

- Når sunn fornuft og politikk ikke går sammen, reagerer lærerne. De har trodd på lønnsløftene, men når de ansvarlige nå løper fra dem, blir de ytterligere provosert, sier Helga Hjetland. Lærerorganisasjonene ønsker ikke ville streiker, men forstår at lærerne nå er utålmodige.

Smitter

- Det kan tenkes at aksjonene smitter. Både regjering og Storting kan gi lærerne et lønnsløft hvis de vil. Det handler ikke om å blande seg inn i lønnsoppgjøret, mener Anders Folkestad.

Den uavklarte politiske situasjonen endrer ikke lærerorganisasjonenes syn.

- Når politikerne ikke vil snakke om lønn, leker de med ilden. Det påvirker lærernes forhold til yrket, sier Folkestad.

Søkningen til lærerutdanningen har gått ned med 40 prosent, og antallet ufaglærte øker år for år. Lærerne krever at lønna økes med rundt 50000 kroner på to år.