Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Streikebombe for regjeringen

De rødgrønne regjeringspartiene har fått en veritabel streikebombe i fanget. I går brøt kommuneforhandlingene sammen. I dag kan de statsansatte slå følge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå snakkes det åpent om stor streikefare blant 400 000 kommuneansatte og 120 000 statsansatte i slutten av mai. Dette omfatter nøkkelarbeidskraft som sykepleiere, hjelpepleiere, lærere, politifolk, fengselsansatte, prester, tollere, sosionomer, offiserer, forskere og ansatte i NSB og posten.Avstanden mellom tilbud og krav er meget stor.

Mellom venner

Den spente situasjonen er en nøtt for den rødgrønne regjeringen og ledelsen i Kommunenes Sentralforbund (KS). De rødgrønne partiene sitter med makta begge steder, og tilbudene som hittil er lagt fram, likner lite på retorikken fra Ap, SVs og Sp om en sterk og konkurransedyktig offentlig sektor, sier representanter for arbeidstakerorganisasjonene. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har tidligere i år åpnet for lønnsløft til grupper som er blitt hengende etter.

Fornyelses- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) har også uttalt at de statsansatte har vært blant lønnstaperne de siste åra.

Lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er forhandlingsleder for sammenslutningen Unio. Han sier at funksjonærer i private selskaper tjener mellom 90 000 og 140 000 kroner mer enn statsansatte med like lang utdanning. For ansatte i kommunesektoren er det snakk om et tilsvarende lønnsgap.

-  Vårt krav om en økonomisk ramme på 4,75 prosent er helt på sin plass. Vi er nødt til å heve lønningene for å unngå at kompetent arbeidskraft flykter fra staten til bedre lønnede stillinger i privat sektor, sier Arne Johannessen.

Kommunalt brudd

I går ettermiddag brøt LO Kommune og UNIO Kommune forhandlingene med KS. YS ønsket å gi KS en sjanse til, men måtte avblåse forhandlingene da både LO og Unio brøt. Forhandlingsleder for LO Kommune, Jan Davidsen, sier det ikke var noen hensikt å fortsette samtalene med KS. Han håper meklingsmannen får lirket til en avtale i løpet av de neste tre ukene.

 MARSJERTE UT: Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland og LO Kommunes forhandlingsleder Jan Davidsen, marsjerte i går ut fra forhandlingene i Kommunenes Hus. De satser på å komme til enighet med meklingsmannen. Hvis ikke blir det streik. Foto: DAGBLADET
MARSJERTE UT: Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland og LO Kommunes forhandlingsleder Jan Davidsen, marsjerte i går ut fra forhandlingene i Kommunenes Hus. De satser på å komme til enighet med meklingsmannen. Hvis ikke blir det streik. Foto: DAGBLADET Vis mer

Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland forhandler på vegne av 90 000 lærere.

De nekter å akseptere både det beskjedne lønnstilbudet og forslaget om å fjerne stillingsgruppene «adjunkt og lektor med tilleggsutdanning» ved ansettelser fra 1. mai

i år. Men først av alt slåss hun for å sikre en sentral arbeidstidsavtale:

-  Uten et slikt sentralt sikkerhetsnett risikerer vi svært store forskjeller fra kommune til kommune. Uten en løsning i arbeidstidsavtalen, risikerer vi streik.

YS forhandler på vegne av 30 000 arbeidstakere i staten og 50 000 i kommunene. I går kveld vurderte sektoransvarlig for YS stat, Tore Eugen Kvalheim, situasjonen som alvorlig:

-  Avstanden er meget stor. Vi er ikke i nærheten av en løsning.

Streikebombe for regjeringen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling