- Streikefaren veldig stor

Ingen løsning i sikte, 20 000 klare for streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tolv timer etter at lønnsforhandlingene i stat og kommune skulle vært avsluttet, pågår forhandlingene fremdeles for fullt, og riksmeklingsmann Svein Longva kan lite gjøre for å berolige dem som frykter en storstreik fra og med i dag.

- Det er helt umulig nå å legge fram en skisse. Det er ingenting som tyder på at vi får det til på kort sikt. Og da er jo streikefaren veldig stor, sier Longva til Dagbladet.no.

Hektisk

Forbundslederne tidligere i dag sittet i møte og bedrevet hektisk telefonvirksomhet for å kunne enes seg imellom om hvordan de skal forholde seg i forhandlingene i staten.

Etter det Dagbladet.no erfarer, satt LOs forhandlingsutvalg klokka 09.40 på Folkets Hus og diskuterte sentrale spørsmål, mens de andre forbundene avventet utfallet derfra før arbeidstaker-

organisasjonene kunne møte meklingsmannen i samlet flokk.

Møtet var over klokka 10.30, og forhandlingslederne gikk da i et nytt møte med Longva. Etter møtet returnerte de til sine respektive forhandlingsutvalg for en ny runde med diskusjoner internt.

Like før klokka 11 tok partene og meklingsmannen en pause på rundt en time, og situasjonen framsto da som like fastlåst.

PÅ OVERTID: Riksmeklingsmann Svein Longva har ennå ikke fått partene til å enes om en løsning tolv timer etter at fristen gikk ut. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX
PÅ OVERTID: Riksmeklingsmann Svein Longva har ennå ikke fått partene til å enes om en løsning tolv timer etter at fristen gikk ut. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX Vis mer

- Den er fortsatt veldig kritisk og vanskelig. Streikefaren er høyst overhengende, sa Longva da han dro fra Regjeringskvartalet.

- Vi er ennå ikke i dialog med staten når det gjelder rammebetingelsene for lønn, så langt har ikke motparten kommet med noe utspill. Nå begynner timeglasset å renne ut, sier YS Stats forhandlingsleder Pål Arnesen til Dagbladet.no.

- Vi er utålmodige og irriterte; det har ikke vært noen som helst framdrift fra statens side, sier Arnesen, som har 206 300 medlemmer under seg.

- Kritisk

Heller ikke forhandlingsleder for Unio Stat, Arne Johannessen, kan si noe for å dempe streikefrykten.

- Streikefaren øker for hver time som går, sier Johannessen, som uttrykker seg i kryptiske vendinger med hensyn til hva diskusjonen forbundslederne seg imellom har bestått i.

- Plutselig dukker nye utfordringer og problemer opp, sier forbundstoppen.

- Beskriv situasjonen med ett ord.

- Kritisk, svarer Arne Johannessen kontant.

Etter møtet mellom forbundslederne bekrefter Johannessen at det fortsatt var uenighet forbundene imellom, samtidig som staten angivelig ikke har kommet med noe utspill som kan bidra til en løsning.

- Det er begge deler, sier Johannessen til Dagbladet.no.

- Streikefaren veldig stor

Enige om AFP

Partene klarte riktignok å bli enige om spørsmålene i forbindelse med avtalefestet pensjon (AFP) i natt, men dette ser ut til å ha liten innvirkning på det videre hendelsesforløpet.

 - Det er helheten som må godkjennes, sier meklingsmann Longva til NTB, som siterer en ikke navngitt kilde på at forbundenes krav ligger på 6,5 prosents lønnsøkning, men at det forventede resultatet trolig vil ligge noe under dette.

Kommunene, som sitter i forhandlinger på Riksmeklingsmannens kontor et steinkast unna Regjeringskvartalet, avventer utfallet av de statlige forhandlingene. Blir det streik i staten, vil kommunene følge etter.

I så fall vil til sammen 20 000 arbeidstakere i en rekke sentrale bransjer som politi, skole, skatteetat og renovering bli tatt ut i streik og lamme deler av landet allerede fra i dag av.

Se oversikten over hvilke arbeidsplasser som blir tatt ut, her.

UTÅLMODIG: Pål Arnesen, forhandlingsleder for YS Stat, er ikke fornøyd med framdriften i forhandlingene, og klandrer staten.
KRYPTISK: Unio Stats forhandlingsleder Arne Johannessen vil ikke si et ord om hva forhandlingene forbundslederne imellom består i.