Streikegeneraler tar kommandoen

Over 400 sivilt ansatte ved Forsvarets overkommando vil bli tatt ut i streik hvis meklingen i staten ender uten avtale natt til torsdag. Det er første gang i historien forsvarets øverste ledelse blir rammet av en lønns-konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er også første gang sivile streikegeneraler overtar kommandoen over personell som sorterer under Forsvarets generalstab.

LO Stat og YS Stat har varslet plassfratredelse for alle sine medlemmer ved FO. Det vil ramme alle viktige servicefunksjoner, som sentralbord, forværelser, arkivtjeneste, post og journalføring, vaskehjelp, vaktmester, drift av datasystemer og sambandslinjer. Blir streiken langvarig, spøker det også for lønnsutbetalingene for om lag 20 000 fast ansatte sivile og militære i Forsvaret.

- Den administrative driften i Forsvarets overkommando vil bli betydelig svekket, sier oberstløytnant Knut Roar Bakken ved Presse- og informasjonsavdelingen til Dagbladet.

Militære unntatt

- I første omgang vil en streik få konsekvenser for driften av FOs hovedkvarter. Men hvis streiken varer, vil vår evne til å utføre nødvendige tjenester for resten av Forsvaret svekkes.
Bakken forsikrer at en streik ikke vil gå ut over landets forsvarsevne. Militært personell har etter gjeldende lov ikke adgang til å streike. Heller ikke uorganiserte eller medlemmer av Akademikernes Fellesorganisasjon vil legge ned arbeidet.

Bunkerstilværelse

Men forsvarssjef general Arne Solli vil likevel gå tunge dager i møte hvis 413 av hans sentrale stab på 1400 marsjerer ut av dørene i sluttet tropp.

Uten sentralbord og operative forværelser kan livet plutselig fortone seg som en bunkerstilværelse. Uten bemannet arkiv vil ikke utgående eller inngående post bli journalført, og dermed vil posten hope seg opp. Går datasystemet i stå, vil det trolig bli stående.

- Vi vil søke dispensasjon for de tjenester som er av sikkerhetsmessig betydning, forsikrer Bakken.
Plakater bak sikkerhetssperringene ved hovedinngangen på Huseby varsler nå om forberedelser til streik blant medlemmer av Norsk Tjenestemannslag (LO) og Forsvarets Sivile Tjenstemannslag (FSTL-YS).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer