Streikeklare lærere: - Nå skal vi hjem og sprette champagnen

- Forslaget var rett og slett ikke godt nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 12 dag kom resultatet mange har ventet på: det blir streik for alle lærere tilknyttet Utdanningsforbundet.

To tredeler av de over 90 000 lærerne som er medlem stemte over forslaget. 73 prosent stemte imot den nye tariffavtalen.

- Dette resultatet forteller at lærernes tillit til kommunen er tynnslitt. Avstemningsresultatet er et kraftig signal fra landets lærere om manglende tillit til sin arbeidsgiver, både sentralt og lokalt, sier leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied til Dagbladet.

- Selv om lærerne skulle ta stilling til hele tariffavtalen, hersker det ingen tvil om at det først og fremst er forslaget til ny arbeidstidsavtale som danner grunnlaget for streiken, sier Lied.

Lærerstøtte En som støtter dette forslaget er Trude Håland, hun jobber som lærer på Skedsmo videregående skole.

- Dette utfallet var det eneste alternativet. Dette var det som var nødvendig å svare, slik at de kan stå opp for lærernes arbeidsvilkår, sier Håland til Dagbladet.

Kristin Gudim er lærer i Asker, hun støtter seg bak kollegaens utsagn.

- Ja, den avtalen som lå på bordet fremmer ikke noen god skole, rett og slett, sier Gudim til Dagbladet.

Hovedpunktet Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen i 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid.

I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

- Vi har verken arbeidsoppgaver eller arbeidssituasjoner som gjør det mulig å være pressa inn i en sånn form som 7,5 timer. Vi har oppgaver som gjør at vi er nødt til å være fleksible. I tillegg er det mange som ikke har arbeidsplasser som er tilrettelagt for at alle kan være på jobb i 7,5 timer, sier Håland.

Håland er meget glad for at resultatene ble som det ble.

- Nå skal vi hjem og sprette champagnen, forslaget som lå fremme var ikke godt nok og jeg er meget glad for at vi ikke godtok den skissen som lå fremme, sier Håland.

Flere stemte nei Til sammen rundt 94 000 medlemmer i Utdanningsforbundet har stemt i uravstemningen, henholdsvis rundt 60 000 og 16 000 jobber i grunnskolen og videregående skole.

13 400 barnehageansatte og 4400 ansatte i faglig-administrative støttefunksjoner.

På et ekstraordinært styremøte i går vendte lektorlaget enstemmig tommelen ned til den nye arbeidsavtalen.

De tre forbundene som allerede har bestemt seg for å streike representerer til sammen 18.500 medlemmer.

- Jobben vår nå er å streike. Vi skal stå på våre krav, sier lederen i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied til Dagbladet.

STREIKEKLARE:   Trude Håland og Kristin Gudim er lærere på Skedsmo og i Asker. De er veldig fornøyde med utfallet av avstemmingen i Utdanningsforbundet. Resultatet viser at 73 prosent av medlemmene ønsket å bryte forhandlingene og gå ut i streik. Foto: Endre Vellene / DBTV.
STREIKEKLARE: Trude Håland og Kristin Gudim er lærere på Skedsmo og i Asker. De er veldig fornøyde med utfallet av avstemmingen i Utdanningsforbundet. Resultatet viser at 73 prosent av medlemmene ønsket å bryte forhandlingene og gå ut i streik. Foto: Endre Vellene / DBTV. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer