Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Streikelederne sprer feil om arbeidsmiljøloven

- Hva med solidaritet med de som står utenfor arbeidslivet, spør Høyre.

PROTEST:  LO, Unio og YS streiker nå i to timer mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Høyre mener streikelederne sprer mange feil om loven.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PROTEST: LO, Unio og YS streiker nå i to timer mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Høyre mener streikelederne sprer mange feil om loven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er legitimt å være uenig med regjeringen og streike mot endringene i arbeidsmiljøloven, men en del av premissene for streiken er feilinformasjon, sier Høyres talsmann i arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget, Stefan Heggelund, til Dagbladet.

Feil på feil - Jeg har hørt fagforeningsledere si at forslagene betyr at du må jobbe mer, at du må jobbe mer på søndager, og at du må jobbe mer overtid. Dette er feil.

- Rammene for samlet arbeidstid, søndagsarbeid og overtid er akkurat de samme som i dag.
Rammen for søndagsarbeid blir fortsatt 26 søndager per år. Arbeidsgiverne kan ikke pålegge deg å jobbe flere søndager på rad enn i dag, men hvis dette passer for deg og din arbeidsplass, vil det kunne avtales.

Den ytre rammen for overtid ligger fast, men du kan eventuelt jobbe lenger i en periode for å jobbe kortere i andre perioder, sier Heggelund.

Karantene Han mener det også verserer feil om midlertidighet.

FLERE FEIL: Fagforeningsledere sprer feil om regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov, sier Høyre-representant Stefan Heggelund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLERE FEIL: Fagforeningsledere sprer feil om regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov, sier Høyre-representant Stefan Heggelund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er feil at man kan gå på midlertidige kontrakter i årevis med vårt forslag. Du kan være ansatt på en slik kontrakt i inntil 12 måneder. Da har du enten rett på fast stilling, eller så får bedriften en karantenetid på å midlertidig ansette deg eller andre til å utføre de oppgavene du har gjort i den stillingen. Regjeringen har, som lovet, lagt fram moderate endringer av arbeidsmiljøloven.

- Så du mener streiken bygger på feil faktagrunnlag?
- Det er relevant å stille spørsmålet. Det går an å være uenig med regjeringens forslag, og det er legitimt å streike mot dem, men premissene som flere fagforeningsledere har lagt til grunn, er feilaktige.

Hovedhensikten med endringene i arbeidsmiljøloven er å gjøre det lettere for de som står utenfor arbeidslivet å komme inn. Med dagens regelverk er midlertidige stillinger et springbrett. Vi vil forsterke den effekten ved denne lovendringen som bygger ned terskelen for å komme inn i arbeidslivet.

Usolidarisk - Mener du LO, Unio og YS er usolidariske mot de som står utenfor arbeidslivet ved å streike mot slike endringer?

SOLIDARITET:  Eddi Eidsvåg som får ungdom på rett kjøl gjennom pøbelprosjektet , etterlyser fagbevegelsens solidaritet med de som står utenfor arbeidslivet.  Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SOLIDARITET: Eddi Eidsvåg som får ungdom på rett kjøl gjennom pøbelprosjektet , etterlyser fagbevegelsens solidaritet med de som står utenfor arbeidslivet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Jeg forstår hva Eddi Eidsvåg i Pøbelprosjektet mener når han etterlyser fagforeningenes solidaritet med de som står utenfor. Jeg etterlyser alternative løsninger på hva vi skal gjøre for å få flere inn i arbeidslivet, sier Heggelund.

Dette skrev Eddi Eidsvåg på sin Facebookside i går :

«Det smerter ja, jeg har kjærlighetssorg! For meg har alltid fagforeningene stått for kamp mot undertrykkelse, solidaritet med de som står utenfor og arbeid for alle !

-«Husker dere hva solidaritet handlet om?» - I morgen streiker de mot det som gir de som står utenfor en mulighet i arbeidslivet. De alle fast ansatte i trygge ansettelser streiker mot mulighet for unge å få bevise for arbeidsgivere hvilke kraft de har. Streiker mot at bedrifter kan prøve ut flere innovative ideer og ansette midlertidig for å se om ideen og ansatte duger.

I morgen får alle de streikende lønn. 120-150000 ungdommer må stå i kø hos NAV. Takk NAV for at dere bryr dere om de unge. Så kjære fagorganiserte husker dere hva "SOLIDARITET" handlet om ?»