Streiken biter dobbelt så hardt over pinse

Mens det fortsatt mekles om oppgjøret i Oslo, gjør nesten 50 000 seg klare til å delta i protesten mot arbeidsgiverne i stat og kommune neste uke.

TRAPPES OPP: Etter bruddet natt til torsdag ble rundt 22.000 tatt ut i streik. Til uken kan det bli mer enn dobbelt så mange.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TRAPPES OPP: Etter bruddet natt til torsdag ble rundt 22.000 tatt ut i streik. Til uken kan det bli mer enn dobbelt så mange. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter bruddet natt til torsdag ble rundt 22.000 tatt ut i streik. Til uken kan det bli mer enn dobbelt så mange.

Etter hvert som streiken trappes opp, blir det vanskelig eller umulig å få utført mange offentlige tjenester. Virkningene vil bli merkbare på alle nivåer i samfunnet, fra barnehager til fengsler, fra svømmehaller til lostjeneste, fra parkeringsvakter til UD-ansatte. Avfallet vil hope seg opp i flere kommuner og sykehjem, og hjelpetjenester må redusere innsatsen.

- Vi regner med at dette vil merkes godt, både i etater og departementer, sier lederen av LO stat, Tone Rønoldtangen. Hun legger til at det er arbeidsgiverne som har initiativet, for statens vedkommende betyr det administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Trapper opp fra tirsdag De fire hovedorganisasjonene for fagforeninger, LO, YS, Unio og Akademikerne har hver sin forhandlingsdelegasjon i de tre tariffområdene, staten, KS-kommunene og Oslo kommune. Akademikerne var fortsatt i mekling fredag kveld med staten og Oslo, mens oppgjøret med KS er satt på vent inntil videre.

Fagforbundet, LOs største forbund, starter opptrappingen i kommunestreiken allerede tirsdag over pinse. Da tas ytterligere 15.000 medlemmer ut i streik.

Resten av opptrappingen følger onsdag, varsler LO stat, YS stat og Unio. LO stat, som allerede har 3.400 medlemmer i departementer og etater ute i konflikt, tar ut ytterligere 1.300 i fase to, 30. mai klokken 6.

YS stat tok ut 1.300 medlemmer i første runde og varsler 600 nye. Unio øker sitt uttak med 7.300 til 16.000, de fleste av disse i kommunesektoren.

Talltrøbbel Det eneste som kan avslutte streiken, er et bedre tilbud fra staten og KS, fastholder Unio-leder Anders Folkestad.

Han mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har en forståelse av frontfagsmodellen som skiller seg fra de fleste andre. Denne modellen går ut på at oppgjøret i konkurranseutsatte næringer i privat sektor skal danne rammen for det resten av arbeidslivet skal kunne ta ut i lønnsøkning.

Alle tariffoppgjør preges av uenighet om tallgrunnlaget, erkjenner Folkestad, men han synes årets oppgjør tar kaka.

- I år er vi ikke i nærheten av selv det laveste anslaget for oppgjøret i frontfaget. Vi blir systematisk hengende etter. Det sier våre medlemmer nei til. Derfor streiker vi, forklarer Unio-lederen.

Dispensasjoner De streikende er opptatt av at liv og helse ikke skal settes i fare, og gir dispensasjoner der det er nødvendig.

- Vi er veldig bevisst på ikke å ta ut noen som kan gi regjeringen grunnlag for lønnsnemnd, sier lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen.

Arbeidsgiverforeningen KS følger med på dispensasjonssøknadene og opplyste fredag at det var sendt inn 1.200 søknader - av disse var 700 innvilget.

På overtid i Oslo Partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune var fredag kveld fortsatt i forhandlinger - nesten to døgn på overtid. Lite tydet på en snarlig enighet på riksmeklingsmannens kontor.

- At man fortsatt forhandler er jo positivt. Partene snakker godt sammen og utveksler krav, synspunkter og tilbud på en konstruktive måte, sa mekler Geir Engebretsen fredag kveld.

Til tross for at Oslo er et eget forhandlingsområde, påpeker mekleren, er det også en indre sammenheng.

- Det er en utfordring i at det er en pågående streik i staten og i KS-kommunene, og det legger noen føringer for arbeidet her. Men nå jobber vi for å unngå en streik - hvis et møte dreier seg om streik, tar det energien ut av samtalene, sa Engebretsen.

Oppgjøret omfatter 43 000 ansatte i Oslo kommune. Rundt 2500 organiserte vil bli tatt ut i en eventuell streik, og skoler, barnehager, SFO og virksomheten ved Oslo havn er blant de som kan bli berørt. (NTB)