- Streiken bør avsluttes

Mener vekterstreiken rammer feil part.

 Bør avsluttes:  Leder i Luftfartens Funksjonærforening, Asbjørn Wikestad, mener at vekterstreiken bør avsluttes og at arbeidet blir gjenopptatt umiddelbart. Foto Kristin Svorte/Dagbladet
Bør avsluttes: Leder i Luftfartens Funksjonærforening, Asbjørn Wikestad, mener at vekterstreiken bør avsluttes og at arbeidet blir gjenopptatt umiddelbart. Foto Kristin Svorte/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fortsatt ingen tegn til slutt på vekterstreiken, og flere har nå tatt til orde for at konflikten går utover liv og helse.

Nå melder Luftfartens Funksjonærforening (LFF) seg inn i debatten om vekterstreiken bør fortsette.

Arbeidsgiver svekkes lite
- Paradoksene i vekterstreiken er mange. Streik skal, så langt som mulig, rette seg mot motparten og svekke dennes økonomi. I denne streiken rammen arbeidsgiversiden lite, sier leder i LFF, Asbjørn Wikestad i en uttalelse.

LFF aksepterer fullt ut organisasjons- og streikeretten, og har ingen innvendinger mot at streik kan brukes som et virkemiddel i lønnskonflikter.

Wikstrøm mener også at NHO bør ta ansvar for flyskapene, som sliter økonomisk på grunn av streiken.

- NHO har et selvstendig ansvar for tilsluttede bedrifter, flyselskapene i dette tilfelle. Norske flyselskaper sliter økonomisk, og selv om ikke de er part i konflikten renner daglig millioner av kroner ut av flyselskapenes slunkne kasser. Det er ikke mange kroner tilbake og et stort antall arbeidsplasser i flyselskapene henger i en tynn tråd, sier Wikestad.

LFF forventer derfor at partene i vekterstreiken godtar forslag fra Riksmekleren, eventuelt at konflikten overføres til behandling i nemnd og at arbeidet blir gjennopptatt umiddelbart.

Har strukket seg langt
- NHO Service har strukket seg meget langt i forhandlingene med NAF. Vi har gitt et av vårens mest generøse tilbud, som Parat har takket ja til mens NAF foreløpig har avvist. Vi er også midt inne i en 3-årig opptrappingsplan som vil gi vekterne garantert minst 5 kroner til neste år. Det er NAF som likevel har valgt en streik. Det må de bære ansvaret for, sier adm dir i NHO Service Petter Furulund.

Streiken har ført til redusert kapasitet på mange av de større flyplassene i landet, og flere flyplasser er også stengt. Fredag ettermiddag bestemte Avinor at Bergen og Trondheim lufthavn stenges lørdag og søndag.

Fortsatt ingen kontakt
Fredag ettermiddag var det ingen tegn til at det skal bli noen løsning på konflikten i umiddelbar fremtid.

- Det er ingen kontakt mellom partene. Vi har imidlertid vært tydelige på i flere dager på at partene må komme til en enighet. NHO Service er klar for frivillig mekling, sier kommunikasjonssjef Bjørn Ove Fjellandsbø.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Norsk Arbeidsmandsforening (NAF).