Streiken er over

De kommuneansatte og KS er enige. Men Unio får ikke mer penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Her kan du lese hva KS og Unio ble enige om.

(Dagbladet.no): De kommuneansatte og KS møttes i dag hos Riksmeglingsmannen og ble enige om en løsning på streiken. De streikende har ikke fått mer penger i år, men løfter om å bli prioritert i oppgjøret neste år og i 2010.

Fornøyd med løftene

- Vi har fått løfter om at våre medlemmer får høyere lønn neste år dersom det viser seg at de ikke har hatt samme utvikling som tilsvarende grupper, sier Helga Hjetland.

Hun sier KS er enige om å satse på likelønn, at kvinneyrkene skal prioriteres og at utdanning skal lønne seg.

- Det har vært en viktig og riktig streik som har vist verdien av utdanning, sa Hjetland på pressekonferansen.

Administrerende direktør i KS, Olav Ulleren er svært glad for at streiken er over.

- Vi er veldig glad for at vi kom til enighet med Unio om viktige prioriteringer framover. Vi mener det er viktig at utdanning lønner seg og det er ikke minst viktig i forhold til rekrutteringen til kommunene, sier Ulleren til Dagbladet.no.

SNART TILBAKE PÅ JOBB: Grete Storhaug Danbolt (t.v.), Hilde Totland Iversen, Brit Jorunn Fitjar, Cathrine Lund Taranger og Torstein Sørensen sto streikevakt ved Engen helsestasjon i Bergen. I morgen er de på jobb igjen. Foto: Scanpix
SNART TILBAKE PÅ JOBB: Grete Storhaug Danbolt (t.v.), Hilde Totland Iversen, Brit Jorunn Fitjar, Cathrine Lund Taranger og Torstein Sørensen sto streikevakt ved Engen helsestasjon i Bergen. I morgen er de på jobb igjen. Foto: Scanpix Vis mer

Han sier det var uaktuelt å gi Unio penger nå, fordi tre andre sammenslutninger allerede hadde godtatt forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har hatt ulike oppfatninger om hvordan lønnssituasjonen er for disse gruppene. Nå får vi en utredning om dette slik at vi vet hvem vi skal prioritere neste år.

Tilbake på jobb i morgen

Arbeidskonflikten har vart siden fredag 23. mai og det har ikke vært noen kontakt mellom partene før i dag. Lærere, sykepleiere, førskolelærere, fysioterapeuter og ergoterapeuter er noen av dem som har streiket i nærmere to uker.

- Jeg vil rette en stor takk til de streikende som har stått på og til publikum som har støttet opp om streiken, sier Unios forhandligsleder Helga Hjetland.

Totalt var 11.200 kommuneansatte Unio-medlemmer i streik før konflikten løste seg i dag. I morgen fra klokka 06.00 møter alle på jobb igjen.

Konflikten var ekstra komplisert fordi tre av fire arbeidtakerorganisasjoner godtok oppgjøret. KS kunne dermed ikke gi Unio mer penger uten å provosere de andre organisasjonene. Partene har sittet i møter i går kveld og i natt.

- Vi hadde som utgangspunkt at vi ikke kunne gi mer penger i år, og vi kunne heller ikke gå inn på noe som kunne forstyrre forholdet til de andre sammenslutningene. Det er klart at Unio hadde andre forventninger som vi måtte søke å løse. Det mener jeg vi har klart sier KS-leder Olav Ullern.

Streiken er over

Verdt å streike

Unios realistiske håp før streiken var derfor det de har fått, løfter om å bli satset på i framtiden. De har også fått markert sin misnøye.

- Det var absolutt verdt en streik. Den store forskjellen er at vi har fått disse viktige formuleringene om den store lokale potten og hvordan den skal fordeles. Dette vil gi oss mye penger, spesielt til gruppene med lang utdanning. De skal prioriteres i 2009 og 2010, sier Hjetland.

Hun mener det var skapt store forventninger før oppgjøret av både regjeringen og KS. Men ser på oppgjøret som en seier.

Fortsatt streik i Oslo

Oslo kommune har egne forhandlinger med sine ansatte, og her har det ikke kommet til noen løsning ennå. Men meglingsmannen vil innkalle partene til møte i løpet av dagen, samtidig som de streikende har varslet ytterligere opptrappinger hvis de ikke kommer til løsning.

Byråd for finans og utvikling i Oslo kommune, Stian Røsland, antar at det blir et møte mellom partene i løpet av dagen.

- Vi har kontakt med meglingsmannen, og antar at det blir kontakt mellom partene i løpet av dagen. Men jeg vet ennå ikke når det vil skje, sier Røsland til Aftenposten.no.