Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Streiken gir ikke tomme hyller

Mer enn nok frossent kjøtt på lager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den pågående streiken til Akademikerne der blant annet en rekke veterinærer er tatt ut i streik, har ført til slaktestopp på mange slakterier i Norge.

Det fører til at mange dyr ikke blir slaktet når de skal og påfører bøndene store økonomiske tap. Men forbrukerne vil ikke merke noe særlig.

- Tilgangen på kjøtt er foreløpig ikke noe problem. Det er store lager å ta av og ingen fare for tomme kjøttdisker på en god stund ennå, sier Gildes kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til Dagbladet.no.

Bekymret for dyrene

Hvis streiken blir svært langvarig kan det etter hvert bli mangel på ferske varer i kjøttdisken.

- Ferskvarene vil naturligvis bli rammet først. Men det er ingen fare for at noen i Norge vil sulte på grunn av slaktestoppen, sier Sundqvist.

Ikke alle Gildes anlegg er rammet av streiken. Ingen anlegg i Trøndelag er tatt ut og ved enkelte anlegg i Sør-Norge går driften for halv maskin. I tillegg er mye slakt omdirigert til anlegg som ikke er rammet av streiken.

Sundqivst mener det mest bekymringsfulle ved streiken er det dyreetiske. Og får klar støtte fra sin kollega i Kjøttbransjens Landsforbund.

ER NOK MAT: Du trenger ikke bekyrme deg for grillfesten i helga. Det er mer enn nok grillmat i butikkene, sier kjøttprodusentene. Foto: Rune Myhre
ER NOK MAT: Du trenger ikke bekyrme deg for grillfesten i helga. Det er mer enn nok grillmat i butikkene, sier kjøttprodusentene. Foto: Rune Myhre Vis mer

- Problemet er dyrevernet. Spesielt akutt er dette for kyllinger og svin. Kyllinger lever i 28-29 dager før de slaktes, og de siste dagene vokser de så kraftig at dersom slaktingen blir utsatt, får de problemer. Det blir veldig fort plassmangel og dette er heller ikke forsvarlig for kyllingene, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i KL.

Også svin har en høy vekstfart forteller Juul-Hansen. Han er bekymret for at bingene blir for fulle når dyrene blir stående lenger enn planlagt og vokser seg større enn planlagt.

Frykter permitteringer

- For enkelte bønder blir konsekvensene svært store. De taper mye på det planlagte salget som ikke blir noe av. I tillegg vil mange måtte avlive dyrene på gården og det er kostbart. Det er vanskelig å tallfeste disse tapene ennå, men de blir store, sier Juul-Hansen.

Slakting er en enorm logistikk. Selv om bare to veterinærer på et slakteri er i streik vil mye arbeid stanse opp.

- Det jobber kanskje en 30-40 med slaktingen og enda flere med skjæringen av kjøttet. Så har du inn- og uttransporten til slakteriene som også stanses. Mange uskyldige tredjeparter blir rammet av dette, sier Juul-Hansen, som håper på en snarlig løsning på konflikten.

Streiken gir ikke tomme hyller
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling