- Streiken gir mer kriminalitet

50 varetektsfanger i Oslo kan snart slippe fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt femti varetektsfanger i Oslo vil om kort tid bli sluppet fri som følge av at politijuristene streiker. Fanger som representerer fare for liv, helse og sikkerhet vil likevel holdes bak murene.

- Vi snakket med Oslo politidistrikt i går, og fikk beskjed om at rundt 50 Oslofanger i varetekt kan komme til å bli løslatt som følge av streiken, sier leder av konfliktarbeidet i Akademikerne, Curt A. Lier til Dagbladet.no.

Fangene vil slippes fri fortløpende etter som fengslingsfristen løper ut.

Over 130 politijurister i Oslo, Salten og Sogn og Fjordane er i streik.

Sjak Haaheim i politijuristenes streikekomite sier at det er «åpenbart» at streiken vil føre til mer kriminalitet.

- Dette gjelder først og fremst vinningskriminalitet, som vil bli vanskeligere å bekjempe. Men dette er statens feil, ikke vår, sier han til Dagbladet.no.

I utgangspunktet betyr streiken blant politijuristene at rettssaker stanses og at pågripelser ikke vil bli opprettholdt. Imidlertid vil en minimumsbemanning sikre at alvorlig kriminalitet fortsatt kan håndteres.

- Vi vil sikre at drapsmenn og voldtektsmenn og gjerningsmann bak de groveste ran og narkotikaforbrytelser vil bli holdt bak lås og slå, sier Haaheim.

Dette er første gang politijuristene streiker.

- Streiken gir mer kriminalitet

- Det er en ny opplevelse. Men vi har forberedt oss veldig godt, og ved at dette kan ta lang tid, sier Haaheim.

Streiken får sin virkning allerede fra i dag.

- Streikens varighet avgjør

Visepolitimester Sveinung Sponheim ved Oslo politidistrikt avviser ikke at vi vil se økt kriminalitet som følge av streiken.

- Så lenge polititjenestemenn arbeider ordinært, vil vi jo få et vanlig antall pågripelser. Folk som blir tatt vil etter hvert få sin straff. Men det er en negativ konsekvens av streiken at vinningsforbrytere går fri inntil videre. Hvor stort omfang dette vil få, avhenger i første omgang av hvor lenge streiken varer, sier Sponheim til Dagbladet.no. 

Flere saker går

Ved nitiden var politifullmektig Jan Olav Frantsvold på plass utenfor Oslo tinghus for å informere sine kollegaer om at de var tatt ut i streik.

- Etter hva jeg har blitt informert om er det 20-30 møter og rettsforhandlinger som blir rammet, sa Frantsvold til Dagbladet.no.

SNUR PÅ TRAPPA: Politifullmektig Jan Olav Frantsvold på plass utenfor Oslo tinghus for å informere sine kollegaer om at de var tatt ut i streik. Foto: HALVOR BYFUGLIEN
SNUR PÅ TRAPPA: Politifullmektig Jan Olav Frantsvold på plass utenfor Oslo tinghus for å informere sine kollegaer om at de var tatt ut i streik. Foto: HALVOR BYFUGLIEN Vis mer

Selv skulle han fortsatt med hovedforhandlinger i en sak i dag, men kl. 07.45 i morges ble han orientert om at han var tatt ut i streik.

- Flere har møtt opp her i dag i tro om at de skulle fortsette eller igangsette saker, selv meldte jeg ifra i går om at det kunne bli streik, sier Frantsvold.

Informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tingrett opplyser nå om at i alt 17 meddomsrettssaker skulle gått i dag (både pågående og nye).

• Av disse er ni med oppstart i dag utsatt - og blir dermed berammet på nytt . 

• Tre pågående saker er foreløpig utsatt til mandag.

• Fem andre saker går som normalt. Av disse er det bare to politiaktorater.

- Det er kommet melding om kun én ny fengsling i dag, og den skal etter det vi erfarer gå som normalt. For fengslingsforlengelsene har vi ennå ikke full oversikt, men hovedinntrykket er foreløpig at de også går som oppsatt - med eller uten aktor. Det er ikke påkrevet at aktor møter i forlengelser, opplyser Ramm og understreker:

- Det er heller ikke krav om at aktor møter ved forlengelser av varetektsfengslinger, så disse vil kunne behandles, sier Ramm.

Curt A. Lier i Akademikerne avviser at varetektsfengslinger vil forlenges som normalt.

- Det er riktig at politijuristen ikke må møte i retten, men en fengslingsforlengelse må både anmodes og begrunnes av en politijurist. Dette vil ikke bli gjort så lenge politijuristene er i streik. Så i denne saken blander Oslo tingrett snørr og bart, sier Lier til Dagbladet.no.

Saker der Økokirm eller statsadvokatene er aktor vil gå som normalt.

Utsettes - ikke avlyses

Men de tiltalte som kan snu på trappa i dag må regne med å møte seinere.

- De sakene som ikke er påbegynt, vil bli utsatt hvis aktor ikke møter. I påbegynte saker må retten avgjøre om saken skal reassumeres eller fortsette uten aktor. Saker som eventuelt blir utsatt, vil bli berammet igjen så raskt som mulig, sier direktør Stein-Arne Nilsen i Oslo tingrett.

Det er først og fremst meddomsrettssaker og fengslingsmøter som kan bli rammet av streiken. Andre enedommersaker (pådømmelser, førerkortbeslag, besøksforbud osv) vil i hovedsak gå som normalt, opplyser Oslo tingrett.