FORNØYD: Sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By sier hun er fornøyd med avtalen partene kom til enighet om i dag. Etter 18 uker er streiken blant synepleierne i Kreftforeningen over. Arkivbilde: John T. Pedersen / Dagbladet
FORNØYD: Sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By sier hun er fornøyd med avtalen partene kom til enighet om i dag. Etter 18 uker er streiken blant synepleierne i Kreftforeningen over. Arkivbilde: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Sykepleierstreik

Streiken i Kreftforeningen er over

Norsk Sykepleierforbund og NHO/Abelia er enige om en ny tariffavtale. Dermed er norgeshistoriens lengste sykepleierstreik over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): I dag, mandag 2. oktober begynner Kreftforeningens «Rosa sløyfe»-aksjon. Samtidig er streiken blant sykepleierne i Kreftforeningens over. Ifølge Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund er det ingen sammenheng mellom aksjonen og streikeslutt.

Kjempet for tarifflønn

- Vi er fornøyde med å ha vunnet fram i en viktig sak, sier By til Dagbladet.

Siden overgangen til NHO har fagforeningen kjempet for at sykepleierne i Kreftforeningen skulle få beholde sine lønns- og arbeidsvilkår.

Da Kreftforeningen gikk fra arbeidsgiverforeningen Virke til NHO Abelia, ble sykepleierne ansett for å være funksjonærer og mistet dermed tariffavtalen de hadde som sykepleiere. Sykepleierne mente det nye avtaleverket innebar tap av både streikerett og minstelønnssatser og gikk til streik for å få beholde sykepleieravtalen.

Nå er partene blitt enige om at sykepleierforbundets medlemmer har streikerett på avtalen og minstelønnssatser som følger bransjenivået for sykepleiere.

- Begge parter har strukket seg langt for å fått avslutte streiken. Denne streiken har aldri handlet om lønnsvilkår i materiell forstand, men om avtalestruktur og hvem som skal være avtaleparter. Vi er fornøyd med resultatet, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia.

Han legger til:

- Ikke minst er vi veldig glad for at streiken er over for Kreftiforeningens del, slik at de kan få fortsette sitt viktige arbeid.

Sykepleiernes lengste streik

Når streiken nå er over har sykepleierne streiket i over 18 uker. Ifølge By er dette fagforbundets lengste streik, og hun roser medlemmene.

- Det har vært en lang, men nødvendig streik. For oss har det vært viktig å få på plass en tariffavtale at våre medlemmer i Kreftforeningen får den samme tariffavtalen som de andre medlemmene våre, sier By.

Fra mandag 2. oktober var 29 sykepleiere i Kreftforeningen tatt ut i streik.

- Jeg er glad vi nådde gjennom til slutt, sier By.