Streiken i renholdsbransjen avsluttes

Partene i renholdsbransjen kom til enighet i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Partene i renholdsbransjen er stort sett fornøyd med resultatet av streiken. NHO og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) kom i ettermiddag til enighet.

Streiken blir dermed avsluttet og arbeidet gjenopptas fredag morgen. Årslønnsveksten blir på rundt 4 prosent.

- Kvinneprofil

— Vi har fått et godt økonomisk tilbud som vi nå sender ut til uravstemning. Tilbudet har også en god kvinneprofil, som vi er veldig fornøyd med, sier forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) til NTB

Medlemmer med mer enn ti års ansettelsestid får en lønnsøkning på 6,75 kroner per time.

— Siden de fleste med lengst ansiennitet i renholdsbransjen er kvinner, blir dette en god kvinneprofil, framholder Hagensen. Hun sier partene vil arbeide videre for å finne fram til en modell for bedre lønnsutvikling for renholdere på sikt.

— Lettet
Partene kom til enighet uten bistand fra Riksmeklingsmannen, opplyser NHO Service.

— Dette har vært meget vanskelige og krevende forhandlinger, men vi er alt i alt fornøyd, selv om en del synes at oppgjøret ble vel kostbart. Vi er framfor alt veldig lettet over at streiken er over. Den er en stor belastning i vår bransje, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

Finne modell
Han bekrefter at arbeidsgivere og arbeidstakere nå vil se på hvordan man framover skal fordele oppgjørene, enten flatt eller ved progresjon.

— Vi vil diskutere hele problematikken i fred og ro for å finne fram til hva bransjen er mest tjent med når det gjelder oppgjørsprofil.
Renholdsstreiken startet 20. mai da Norsk Arbeidsmandsforbund tok ut 1.510 renholdere i streik i første uttak. Nærmere tusen til ble tatt ut i streik fra 25. mai.

Samtalene mellom partene i renholdsstreiken begynte onsdag ettermiddag og fortsatte torsdag.

Fortsatt transportkonflikt
Konflikten i transportbransjen er fortsatt ikke løst.

Det er ingen kontakt mellom partene i godsstreiken. Transportarbeiderforbundet forventer heller ingen tilnærming med det første.

- Vi forventer ikke noe denne uka og sannsynligvis heller ikke neste. Trolig blir det stillstand til Riksmeklingsmannen kaller inn partene 15. juni, sier nestleder Lars M. Johnsen i Transportarbeiderforbundet til NTB.

I alt 1700 ansatte i spedisjonsfirmaer er så langt omfattet av streiken.

(NTB)