- Streiken kan ødelegge selskapet

SAS Braathens-direktør Petter Jansen innrømmer krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var en trykket stemning på pressekonferansen SAS Braathens holdt på Oslo Plaza i formiddag. Administrerende direktør Petter Jansen la ikke skjul på at situasjonen er alvorlig for selskapet, særlig med tanke på at dette er den andre store streiken som rammer dem på mindre enn tre måneder:

- Vi er fryktelig lei oss for at denne vanskelige situasjonen har oppstått. Dette kan ødelegge selskapet, sa Jansen, som forklarte årsaken til konflikten slik:

- Vi må overleve i et hardt marked. Billigselskaper som Ryanair og EasyJet presser prisene ned, og kostnadene må følge etter. Vi er rett og slett ikke i stand til å møte kravene fra de kabinansatte, sa SAS Braathens\' administrerende direktør på pressekonferansen.

- Konstruktiv prosess

I 12-tida i dag ble det kjent at det er enighet mellom partene i meklingen mellom flyselskapet og de rundt 800 tidligere Braathens-ansatte organisert i den minste av de to fagforeningene, SAS Braathens Kabinforening.

Disse ansatte hadde ennå ikke gått ut i streik, og enigheten får ingen effekt på flykaoset som nå råder. Men hadde også denne meklingen kollapset, ville ytterligere 365 kabinansatte nå gått ut i streik.

Ifølge SAS Braathens-ledelsen skal den to år lange tariffavtalen som nå er på plass, være tilsvarende som den Norsk Kabinforening nettopp sa nei til. Leder i SAS Braathens Kabinforening (SBK) Terje Nilsen er fornøyd med resultatet:

- Vi kan leve med dette. Prosessen har vært konstruktiv, vi har fått gjennomslag for viktige krav, sa fagforeningslederen, og understreket:

VENTER FORGJEVES: Mange må se langt etter flyavgangene sine på Gardermoen i dag. Foto: SCANPIX
VENTER FORGJEVES: Mange må se langt etter flyavgangene sine på Gardermoen i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi har ikke krevd mer lønn, men lik lønn. Nå håper vi på ro og godt samarbeid videre.

En tredjedel av flyavgangene reddet

- Vi makter nå å fly en tredjedel av de 440 avgangene vi egentlig skulle flydd i dag, sa flygersjef i SAS Håvard Vestgren på pressekonferansen.

Det er hovedsakelig ruter på Vestlandet og mellom Sør- og Nord-Norge som vil gå som normalt, foruten ruter til Svalbard og Sør-Europa. Fordi omtrent halvparten av de kabinansatte er borte fra jobb, vil situasjonen endre seg lite de kommende dagene, hvis ikke streiken avblåses.

28 000 flypassasjerer blir rammet av streiken i dag, og hvis den fortsetter, vil anslagsvis 190 000 bli berørt i løpet av påsken.

Vanskelig å få informasjon

Mange av de streikerammede har hatt vanskelig for å få informasjon om hva de skal gjøre. Selskapet ber publikum henvende seg om streiken på telefonnummer 05400, Internett eller innsjekkskranken på flyplassen.

Det har i hele dag vært nærmest umulig å komme fram på 05400-nummeret. Hva råder dere publikum til å gjøre?

- Vi har satt inn alle tilgjengelige mannskaper, og det beste rådet jeg kan gi, er å be folk fortsette å ringe til de kommer igjennom, sier kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene til Dagbladet.no, og legger til:

- Hvis de har bestilt reisen gjennom et annet reisebyrå, kan de med fordel henvende seg til dem i stedet. Da er det store sjanser for å få raskere svar, sier Foss Stene.

PÅ BAKKEN: En stor del av SAS Braathens\' fly kom seg aldri på vingene i dag.
BEKYMRET: Administrerende direktør Petter Jansen i SAS Braathens.
FORNØYD: Leder for SAS Braathens Kabinforening Terje Nilsen.