Streiken kan ramme Syden-turister

Flere tusen Syden-turister kan bli rammet av streik i flyselskapet Premiair. Partene står langt fra hverandre ti timer før meklingsfristen går ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kabinansatte og ledelsen i Premiair sitter akkurat nå i et siste meklingsmøte. Dersom de ikke kommer til enighet om en avtale, betyr det streik fra midnatt for de rundt 150 kabinansatte som er organisert i Privatansattes Fellesorganisasjon (Prifo).

En Premiair-streik vil i første rekke ramme nordmenn som skal reise til varmere strøk med Saga eller Ving de kommende dagene.

Vil mekle på overtid

- Vi har pause i meklingen nå, og foreløpig vil jeg si at partene står langt fra hverandre, sier lederen for Premiair Kabinforening, Anett Falknor, til Dagbladet :på nettet ved 14-tida.

Falknor håper at man skal komme til enighet før meklingsfristen går ut ved midnatt, og er forberedt på å mekle på overtid dersom man nærmer seg en løsning.

En eventuell streik vil ramme så godt som samtlige Ving- og Saga-reisende med utreise fra Gardermoen.

- Omtrent halvpartene av Ving-passasjerene reiser med Premiair-fly. En streik vil ramme det aller meste av trafikken fra Gardermoen, alt til Kanariøyene og langdistanserutene til Østen og Karibien. Resten av landet rammes ikke. Det samme gjelder også for Saga, sier informasjonskosulent Andreas S. Askeland i Ving til Dagbladet :på nettet.

Askeland understreker at ingen ennå vet om det blir streik, og at meklingen fortsatt pågår.

- Alle passasjerer skal uansett møte opp til sine flyavganger som normalt. De som rammes av en eventuell streik vil få pengene tilbake hvis flyene ikke går. Det er det ingen tvil om, sier Askeland.

Heller ikke informasjonssjef Torben Andersen i Premiar i Danmark vil ta streiken på forskudd.

- Det vil finnes alternativer dersom det blir streik, og alle passasjerer skal møte opp til avgang. Det er alt vi kan si nå, sier Andersen til Dagbladet :på nettet.

De kabinansatte i Premiair er ikke fornøyd med verken lønn, arbeidstid eller fritidsordningen.

- Vi kan ikke akseptere at arbeidsgiveren planlegger arbeidsdager på opptil 20 timer av økonomiske årsaker. I tillegg krever vi en forbedring av fritidssystemet, sier lederen for Premiair Kabinforening, Anett Falknor.

- Lønnstilbudet fra arbeidsgiversiden bidrar dessuten ikke til å gi økt status til denne kvinnedominerte yrkesgruppen, slik YS' inntektspolitiske retningslinjer forutsetter, understreker Turid Svendsen, advokat i PRIFO.

Dersom LO-streiken trappes opp fra tirsdag, er det ventet at det meste av flytrafikk i Norge kan bli lammet.

<B>STREIKEFARE:</B> Kabinansatte og ledelsen i Premiair sitter nå i meklingsmøte. Blir de ikke enige, blir det streik fra midnatt.