Streiken kan vare to uker

LO-leder Yngve Hågensen mener at streiken kan vare minst to uker. Akkurat nå diskuteres en opptrapping av streiken i LOs sekretariat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale LO-kilder har allerede varslet at en opptrapping vil skje fra tirsdag, og det er sannsynlig at antall streikende økes fra 84.600 til nærmere 170.000. En varsling må i så fall skje i dag.

- LO vil presse fram en konflikt så stor at arbeidsgiverne må komme til bordet og ta et initiativ. Og LO er forberedt på at det initiativet ikke kommer i morgen eller i overmorgen, men i løpet av en ukes tid bør streikekonsekvensene være så store at man bør høre fra arbeidsgiverne, sier Yngve Hågensen.

14 dager?

- Hvis vi ikke hører noe fra NHO, er det mulig at LO må legge om strategien. Men det kan ta tid, kanskje 14 dager, fortsetter LO-lederen.

NHO har på sin side ikke varslet at de vil ta noe initiativ for å møte LO til mekling igjen.

En opptrapping av streiken kan ramme Vinmonopolet, fly, buss og langtransport. I tillegg kan det bli full stopp på bensinstasjonene, farmasøytiske produkter, renholdsbedrifter og byggeindustrien. Også kjøttindustrien, bakerier og flere aviser og ukeblader kan måtte stoppe produksjonen fra tirsdag.

Dispensasjon

Yngve Hågensen fastslo i formiddag at streikevakter ikke skal hindre uorganiserte arbeidere i å gå på jobb.

- Streikevakter har en jobb å gjøre, men de har ikke lov til fysisk å hindre folk å gå inn og ut. Argumentere derimot, det har de lov til, sier Hågensen i en kommentar til at Hotell- og restaurantarbeiderforbundet blokkerte Bristol Hotel og Rainbow Hotel Slottsparken i Oslo tidlig i dag.

Det er også klart at LO har gitt taubåtene på oljeraffineriene Sture, Kårstø og Mongstad dispensasjon fra streiken. Dermed blir ikke norsk oljeproduksjon rammet.

Taubåtfirmaene hjelper tankbåtene inn til havnene på raffineriene. Uten hjelp fra disse ville en firedel av norsk oljeproduksjon blitt lammet.

STREIKESJEFEN: LO-leder Yngve Hågensen vil i løpet av dagen fortelle om streiken trappes opp eller ikke.