ETTER KRISEMØTE:  Styreleder Bjørn H. Kise var i dag i krisemøte i morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS), som nå må håndtere 70 streikende piloter i Norwegian Air Norway (NAN). Fra onsdag kan det bli flere hundre streikende. Kise sier selskapets framtid står på spill.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ETTER KRISEMØTE: Styreleder Bjørn H. Kise var i dag i krisemøte i morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS), som nå må håndtere 70 streikende piloter i Norwegian Air Norway (NAN). Fra onsdag kan det bli flere hundre streikende. Kise sier selskapets framtid står på spill. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Streiken setter selskapets framtid på spill

Men verken Norwegian eller fagforeningene vil fire på sine krav i streiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU/OSLO (Dagbladet): - Dette er en alvorlig situasjon, sier styreleder i Norwegian Air Shuttle Bjørn Kise.

Norwegian-ledelsen har i over seks timer sittet i et krisemøte i selskapets lokaler på Fornebu. Det etter datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) siden lørdag har hatt 70 piloter i streik. Og truer med å ta ut alle.

- Den vil gjøre arbeidsplassene deres langt mer usikre enn de var. Streiken setter selskapets framtid på spill, sier han etter krisemøtet.

- Ikke snakk om konkurs Dagbladet fikk i helga tilgang til en intern melding fra pilotenes fagforening, som advarte mot en konkurs i pilotenes selskap NAN. De har stålsatt seg mot at Norwegian i dag ville melde at de skulle slå selskapet konkurs.

Det skjedde ikke. Kise avviser at Norwegian i det hele tatt diskuterte en konkurs på dagens møte.

- Kom i det hele tatt diskutert på dagens møte?

- Vi har ikke diskutert et konkursalternativ, sier han til Dagbladet.

- Ble det nevnt på dagens møte?

- Nei, sier Kise til Dagbladet.

Vil ikke forhandle Norwegian står fast på at pilotene stiller helt urimelig krav i streiken. Kise sier de flere ganger i dag tok initiativ til samtaler med pilotenes fagforening, men at de ikke ble møtt med svar. Men Norwegian er ikke villige til å forhandle på pilotenes hovedkrav.

- Vi har tatt initiativ til å få våre piloter i tale og det har ikke lykkes. Det er initiativ for å få en drøftelse rundt den svært alvorlige situasjonen som selskapet er i, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik på pressemøtet.

Fagforeningen understreker imidlertid at Norwegian har invitert til drøftelser, ikke til forhandlinger. Altså at de ikke er villige til å forhandle om det som faktisk er kjernen i konflikten. Norwegian hevdet tidligere i dag at fagforeninga avlyste forhandlinger.

- Et drøftelsesmøte benyttes som oftest ved oppsigelser og avskjed. Ønsker selskapet et slikt møte vil vi stille opp, men da ønsker vi å bli informert om innholdet i møtet på forhånd, sier Vatnar.

- Dere sier dere er ville til å drøfte, men dere er ikke villige til å forhandle om de kravene dere har kommet med? spør Dagbladet Skånvik i Norwegian.

- Nei, noen av spørsmålene som har vært krevende for selskapet er at man skal bestemme hvem som skal sitte bak spakene på alle fly som er innom Skandinavia. Det er ganske urimelige krav, som vil medføre at man skyver ut kolleger ellers i Europa. Det er vanskelige krav rundt det som selskapet har sagt at de ikke kan imøtekomme, svarer Skånvik Dagbladet.