Streiken stanses med spesiallov

Den danske regjeringen vedtok å stanse den 10 dager lange storstreiken ved hjelp av en spesiallov. Det er klart flertall i Folketinget for lovforslaget, og streiken vil være slutt natt til fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen kunngjorde regjeringens beslutning på en pressekonferanse, før han presenterte lovforslaget og begrunnelsen for det for Folketinget. Regjeringen hadde på forhånd sikret seg solid politisk ryggdekning for inngrepet.

Folketinget skal hastebehandle saken i flere omganger, og loven vil bli formelt vedtatt torsdag. Dette er Folketingets siste arbeidsdag før representantene går ut i valgkamp foran folkeavstemningen om Amsterdam-traktaten 28. mai. Fredsplikten vil gjelde fra torsdag kveld.

Fridager

Forslaget fra den sosialdemokratiske arbeidsministeren Ove Hygum opphøyer meklingsforslaget som LO-medlemmene forkastet til lov, med de økonomiske satser som der ble fastsatt. I tillegg kommer en ekstra fridag, og arbeidsgivernes siste kompromissforslag om nok en fridag til arbeidstakere med barn under 14 år.

Regjeringen supplerer pakkeløsningen med to ekstra omsorgsdager for pleie av syke familiemedlemmer. Arbeidsgiverne får kompensasjon i form av redusert pensjonsbidrag og avskaffelse av en sykeskatt på 325 danske kroner i året pr heltidsansatt. Staten overtar denne utgiften, som er på rundt 400 millioner kroner i året.

(NTB-RB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer