Streiken starter på Bondeviks kontor

En streik i offentlig sektor vil ramme statsminister Kjell Magne Bondevik midt i hjertet fra dag én. LO Stat har bestemt seg for å ta ut sine medlemmer ved Statsministerens kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil kunne lamme biltjenesten, som transporterer alle statsrådene, forværelser, telefonformidling, arkivtjeneste og sekretærfunksjoner.

Et pikant poeng er at streikegeneralen, leder for LO Stat, Terje Moe Gustavsen, så seint som i fjor høst var statssekretær ved dette kontoret, under daværende statsminister Thorbjørn Jagland.

- Poenget med en streik er jo å ramme arbeidsgiverne, sier Moe Gustavsen til Dagbladet.

Han var i går gjest på landsmøtet i Den norske postorganisasjonen i Loen. Han hadde ikke der oversikt over hvor mange av kontorets faste stab på 50 som vil bli tatt ut.

Biltjenesten

- Men vi har en del medlemmer i sjåførtjenesten, sier han.

Informasjonssjef Øivind Østang ved Statsministerens kontor anslår at 35 av personalet tilhører biltjenesten og kontorpersonalet.

- Hvis sjåførene blir tatt ut i streik, vil det ramme statsministeren og de fleste statsrådene.

Det vil i så fall skje fra morgenen torsdag 28. mai. Dermed kan Bondevik og hans regjering blir nødt til å spasere til statsråd på Slottet fredag 29. mai. Det har ikke skjedd siden mellomkrigstida. Hele kontoret vil, enten de liker det eller ei, gå sakte som følge av streik.

I stå

Trolig vil mye gå i stå for Bondevik hvis streik blir en realitet. Forværelser og arkiver kan bli ubetjent. Det er uklart om noen av kontorets saksbehandlere er medlemmer av LO eller YS. LO Stat har også varslet streik hos arbeids- og administrasjonsminister Eldrid Løwer.
Det er ikke første gang LO Stat, eller statstjenestemannskartellet, har varslet plassoppsigelse for folk i sentraladministrasjonen. Men det er fjorten år siden LO Stat har vært i streik.

Denne gangen har man koordinert streikevarselet med YS Stat for å få størst mulig effekt av en arbeidsnedleggelse, opplyser Jan Werner Hansen, forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag. NTL er største forbundet i LO Stat-kartellet.

- Sentraladministrasjonen er i tankene våre hver gang vi legger opp konfliktberedskapen, sier Hansen.