Streiken stopper NRK-været på tv og radio

Streikegeneral Terje Alsvik Walløe stenger butikken fra 05.30 i morgen tidlig.

 STREIKEGENRAL:  Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe er Unios streikeleder når Meterorologisk institutt trapper opp konflikten onsdag morgen. FOTO: AGNETE BRUN/DAGBLADET.
STREIKEGENRAL: Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe er Unios streikeleder når Meterorologisk institutt trapper opp konflikten onsdag morgen. FOTO: AGNETE BRUN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra klokka 05.30 onsdag morgen må du se ut av vinduet eller bruke andre kilder enn  NRK radio og tv for å sjekke været.

Da går ansatte ved Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt i Oslo ut i streik sammen med kolleger i Vervarslinga på Vestlandet, som har streiket siden konflikten brøt ut.

Men her kan du sjekke værvarslene på Dagbladet.no for hvilket sted i verden du trenger.

yr.no blir det bare automatiske varsler med værsymboler og grader. Meterologenes tekstvarsler stopper. Det blir betyr at nyanser bak symbolene ikke komemr fram.

Taust på NRK Fra i morgen blir det ingen tekstvurdering av automatvarslene på yr.no og heller ingen værmeldinger i NRKs sendinger på radio og fjernsyn.

Streikeledelsen har gjort unntak for storm- og kulingvarsler for skipstrafikken, værforholdene for ambulanseflyginger og for overvåking av ekstremvær.

- De får sine varsler gjennom kystradioen og vanlige kanaler, opplyser direktør for strategi og samfunnskontakt ved Meteorologisk insitututt, Heidi Lippestad, til Dagbladet.

I alt 112 Unio-medlemmer ved Meteorologisk institutt vil være i streik fra første vaktskifte i morgen tidlig.

De fleste er meteorologer og forskere. Unios streikeleder er statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Selv om Vervarslinga for Nord-Norge ennå ikke er tatt ut i streik, blir det ikke full værvarsling for de tre nordligste fylkene heller.

- Det er meteorologer i Oslo som pleier å lese de ordinære værvarslene også i nord.

- Fra onsdag må NRKs distriktssendinger for Nordland, Troms og Finnmark nøye seg med å intervjue meteorologer i Tromsø om været. Men på grunn av streiken i Oslo vil også værvarslene i nord bli mangelfulle fordi utveksling av informasjon stopper opp, sier Lippestad.

Ikke skogbrann-varsel Værtjenester som stopper opp fra i morgen tidlig, er blant annet varsel om skogbrannfare, for småbåtfolket langs kysten av Sør-Norge og for fiskebankene i Nordsjøen og havområdene i sør.

Heller ikke sivil luftfart eller helikoptertransport til olje- og gassfeltene får oppfatert informasjon fra Meteorologisk institutt.

Reservelanding Flyselskapene og flyplassene vil bare få deler av værinformasjonen de vanligvis mottar.

- Det blir opp til flyselskapene og pilotene å vurdere situasjonen. Så vidt vi har fått inntrykk av foreløpig, vil ikke meteorologstreiken påvirke flytrafikken. Men selskapene må selv sørge for å ha klargjort et alternativt landingssted nå som de får mindre værfakta å forholde seg til, opplyser pressevakt Tonje Hesthagen på Oslo lufthavn Gardermoen til Dagbladet.