RENHOLDSBRANSJEN UT I STREIK: Vi vil trolig merke til streiken i renholdsbransjen. Her fra folketomme Gardermoen da askeskyen rammet Europa. Nå kan situasjonen snu. Nå kan ansatte i renholdsbransjen være fraværene. Det kan føre til møkkete toaletter, fulle søppelbøtter og dårlig inneklima. Foto: Berit Roald / SCANPIX
RENHOLDSBRANSJEN UT I STREIK: Vi vil trolig merke til streiken i renholdsbransjen. Her fra folketomme Gardermoen da askeskyen rammet Europa. Nå kan situasjonen snu. Nå kan ansatte i renholdsbransjen være fraværene. Det kan føre til møkkete toaletter, fulle søppelbøtter og dårlig inneklima. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

- Streiken vil merkes

Sammenbruddet i lønnsmeklingen i renholdsbransjen kan føre til møkkete toaletter, fulle søppelbøtter og dårlig inneklima. 1 510 ansatte tas ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Neste uke kan Arbeidsmandsforbundet ta ut enda flere medlemmer, for å legge press på NHO Service. Det fører til at toaletter blir stående uten rengjøring og søppelbøtter ikke blir tømt.

- Sist gang renholderne streiket var i 1974. Da ble det lagt merke til, og det vil det gjøre igjen, sier forbundsleder Erna Hagensen til NTB.

- Vi vil for eksempel se det i kjøpesentre og i kontorbygg, der ingen vil vaske gulv, tømme søppel også videre, sier hun.

Renholderne tjener rundt 140 kroner i timen, opplyser fagforbundet. Da var det uaktuelt å godta et lønnstillegg på 2,70 kroner.

Langt fra hverandre

- De som tjener minst, skulle også få det dårligste oppgjøret. De fleste andre med bedre lønn får mellom 3 og 3,50 kroner. Så skulle vi få 2,70, sier Hagensen.

Meklingen gikk over på overtid ved midnatt, og det var ventet en lang meklingsnatt. Men allerede etter én time sa fagforbundet takk for seg.

- Vi sto såpass langt fra hverandre, så det var ikke vits i å holde på lenger, forklarer Hagensen.

- Vi har også et viktig krav om å få gjort noe med garantibestemmelsen, som ikke er regulert på 20 år. Dette ble helt avvist.

- Stor kampvilje

Lønnstillegget og garantibestemmelsen ble altså de to sakene som gjør at renholderne streiker for første gang på 36 år.

- Kampviljen er stor, vi er villige til å holde på så lenge det varer. Vi sto så langt fra hverandre i dag, så det ser ut til å være vanskelig å få til noe, sier Hagensen.

Neste uke vil ytterligere uttak finne sted dersom konflikten ikke er løst. Og snart begynner konsekvensene og synes også.

- Det kan fort gro igjen, særlig når det gjelder søppel rundt omkring, sier Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet til NTB.