Streikende får ferie og feriepenger

Maskinister, helsearbeidere og andre arbeidstakere i streik har krav på ferie og feriepenger, selv om de er i arbeidskonflikt ved den tidligere planlagte feriestarten. Etter ferien vil streiken fortsette, hvis konflikten ikke er løst i mellomtiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Partene kan ikke endre fastsatt ferietid, selv om det pågår en konflikt. Ferielisten skal legges til grunn, og feriepengene skal utbetales som vanlig. Betaler arbeidsgiver ikke ut feriepenger, har man krav på ferie senere. Men ellers går streiken over til å være ferie, og det blir automatisk streik igjen etter ferien, sier professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln til NTB.

Meklingsmannen kan imidlertid fortsette sitt arbeid med å få avsluttet konflikten, selv om de streikende er på ferie, fastslår professor Jakhelln.

Svekkes ikke

- Våre medlemmer avvikler ferien som planlagt. Jeg tror ikke maskiniststreiken blir svekket av den grunn. Det er så liten bemanning at det likevel blir effekt. Når vi tar ferie må det være igjen folk som tar vaktene på sykehus og andre steder hvor det anlegg som må passes, sier leder for streikekomiteen i Det norske maskinistforbund, Ivar Bjørkesett til NTB.

Bjørkesett innrømmer at streiken til de 133 maskinistene er blitt «den glemte streiken», men har tror altså ikke at ferieavviklingen vil gjøre situasjonen verre.

Mer ferie-streik

I tillegg til maskinistene streiker for tiden AF-organiserte radiografer, jordmødre og sykepleiere i Oslo. Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) har streik gående ved ABB Offshore.

Men flere arbeidstakere kan oppleve å være i streik ved feriestart. Riksmeklingsmannens kontor har sju meklingsavslutninger i ulike bransjer i tiden fram til 14. juli, før det blir en pause til begynnelsen av august. Viken Energinett i Oslo og Widerøes Flyveselskap er blant nøkkelvirksomhetene som kan blir rammet midt i ferietiden.

(NTB)