Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Streikende SAS-piloter tjener opptil 96 000 i måneden

Likevel streiker svenske SAS-piloter for opptil 10 prosent lønnsvekst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Siden fredag er 400 svenske SAS-piloter med base på Arlanda i streik. I helgen ble 425 flyvninger innstilt, og 50 000 passasjerer ble rammet.

Fagforeningen Svensk Pilotförening (SPF) hevder i en pressemelding at de svenske pilotene siden 2009 har opplevd en 20 prosents svekkelse av sine lønninger sammenlignet med arbeidsmarkedet ellers, og at produktiviteten har samtidig økt med 20 prosent.

Dårlig økonomi Streiken fredag startet samtidig som SAS la frem sine tall for andre kvartal, altså perioden februar-april. Der rapporterte konsernet om en inntektssvikt på en halv milliard kroner til 8,9 milliarder svenske kroner - som er verdt temmelig nøyaktig like mye som norske kroner for tiden.

Ifølge SAS stemmer ikke opplysningene fra fagforeningen om lønnsutvikling og produktivitet i det hele tatt.

SAS skriver i en pressemelding på sine hjemmesider at Svensk Pilotförening krever vilkår som innebærer en økning på hele 10 prosent. Det gjelder imidlertid bare de pilotene som har kortest ansiennitet.

Solide kostnadsøkninger Mattias Dahl i arbeidsgiverforbundet Svenska Flygbranschen (SFB) skriver i et debattinnlegg i Expressen at fagforeningens krav vil innebære kostnadsøkninger på 6,5 prosent.

Ifølge arbeidsgiverforbundet ligger snittlønningen på 78 000 kroner i måneden uten tillegg. Sluttlønningen for en kaptein er mellom 92 000 og 96 000 kroner månedlig. Det tilsvarer en lønn på 1 150 000 svenske kroner årlig.

I debattinnelgget fra Dahl i Expressen kommer det også frem at pilotene jobber maksimalt 185 dager i året, men normalen i andre yrker i Sverige er 253 arbeidsdager årlig.

Flere økonominyheter:
Bladde opp 29 mill. for lunsj med Buffett
Søndagens aksjetips 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!