Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Streikende ungdom buet på Erna

Statsminister Erna Solberg (H) roste engasjementet, men lar klimastreikende ungdom reise hjem uten gjennomslag for sine viktigste krav.

BUET UT: Statsminister Erna Solberg fikk ikke applaus fra klimastreikende ungdom utenfor Stortinget. Reporter: Mats Rønning. Video: Mariann Habbestad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Erna kan bli gjenvalgt, det kan ikke jordkloden». «Melk kua, ikke jorda». «Neste gang du fisker får du plast på kroken».

Det er blant budskapene norske ungdommer har klistret på bannere og egenproduserte plakater på dagens demonstrasjon foran Stortinget. Der møtte de statsminister Erna Solberg (H) med konkrete krav om utslippskutt og at det skal bli slutt på nye utvinningstillatelser til oljeindustrien.

Statsministeren kom ikke med løftene ungdommene ønsket seg da hun talte til ungdommen på Eidsvoll plass.

- Jeg forstår godt at mange av dere er utålmodige og frustrerte. Det skulle bare mangle. Men til dere vil jeg bare si at kampen mot klimaendringene er en viktig prioritet for denne regjeringen, og det dyreste vi gjør, er å ikke handle, startet hun med å si.

Avbrutt av buing

Hun gikk over til å ramse opp hva regjeringen har gjort, men ble raskt avbrutt av buing fra ungdommene, slik at hun ble tvunget til å heve stemmen.

BUET: Statsminister Erna Solberg ble avbrutt av buing fra ungdommene. Foto: Kristin Svorte
BUET: Statsminister Erna Solberg ble avbrutt av buing fra ungdommene. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Ungdommene er provosert fordi de mener regjeringen ikke har vist at de tok den forrige demonstrasjonen for to måneder siden på alvor.

- Det har faktisk skjedd noe som siden dere streiket forrige gang 22. mars, sa Solberg, før hun blir avbrutt av ny buing.

Hun måtte igjen heve stemmen, før hun ramset opp at Norge har satt verdensrekord i salg av elbiler, og at regjeringen har bedt Stortinget om tilslutning til å inngå en klimaavtale med EU.

Krever olje-nei

Hun fikk applaus, men ikke alle ungdommene var like imponerte, noe de også ga uttrykk for.

Det var heller ikke ventet at Solberg ville innfri kravene fra ungdommene.

De inkluderer at det ikke gis flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, men i stedet skapes nye klimavennlige jobber i Norge.

Der var statsministeren helt tydelig i at det ikke var aktuelt å stoppe alle nye konsesjoner.

- Vi er ikke enig i alle kravene, men er enig om målene om å få ned utslippene både i Norge og globalt, sa statsministeren til pressen etterpå.

- Vi kommer ikke til å stoppe alle nye konsesjoner i oljesektoren, men vi skal sørge for mindre utslipp.

Ikke enkel løsning

I den nye regjeringsplattformen har regjeringen forpliktet seg til å kutte 45 prosent av norske klimagassutslipp i ikke-kvotepliktig sektor, noe som altså fortsatt er langt mindre enn det ungdommene krever.

Solberg mener det er viktig å være ærlig om at det ikke er noen enkel løsning på klimautfordringene.

I tillegg til olje-nei, krever de unge også at det norske klimamålet økes og at norske utslipp skal kuttes med 55 prosent innen 2030.

Ifølge NTB er det også et krav at politikerne viser solidaritet med barn og unge sør i verden som rammes av klimaendringene, ved å gi minst 65 milliarder årlig til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning.

Det siste hovedkravet er at statsministeren erklærer klimakrise og følger opp med tiltak. Leder Embla Mathisen i organisasjonen Changemaker sa på forhånd til Dagbladet at forventningene til statsministerens tale er «skikkelig, skikkelig lave» - men at hun gjerne ville bli positivt overrasket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!