Streiker for stikksikre vester

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet krever skudd- og stikksikre vester. - Det er en av grunnene til at vi i dag gikk ut i streik. Etter nattas dobbeltdrap i Moss blir det ikke mindre fokus på dette, sier 2. nestleder Solfrid Johansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt ble to dørvakter tilkalt fordi det var bråk og noen som skal ha blitt slått med en biljardkølle på utestedet Chez i Moss. Dørvaktene skulle gå i mellom og ordne opp, men ble i stedet knivstukket og drept.

Noen timer seinere sa Hotell- og restaurantforbundet (HRAF) nei til en skisse meklingsmannen la fram, og 434 hotellansatte gikk ut i streik.

Ett av punktene som sto sentralt i forhandlingene var sikkerheten til forbundets medlemmer. Også i tidligere forhandlinger har HRAF krevd skudd- og stikksikre vester til dørvakter.

- Vi står fortsatt på dette. I forhandlingene har vi krevd et sikkerhetstillegg og ordentlig utstyr til våre medlemmer. Vi kommer til å kreve dette også når forhandlingene gjenopptas, sier 2. nestleder Solfrid Johansen til Dagbladet.no.

Bedriften har ansvaret

Hun sier at nattas dobbeltdrap i Moss er en tragisk hendelse og at det definitivt ikke kommer til å bli mindre fokus på sikkerheten i framtida.

- Hva mer kan dere gjør for sikkerheten til medlemmene deres?

- Det er ikke så mye mer vi kan gjøre. Det er bedriften som har ansvaret, sier Johansen.

- Bør det bli pålagt med kurs?

- Vi har også krevd opplæring og det er noen bedrifter som krever offentlig godkjente sikkerhetsvakter. Dette er vakter som har gått på kurs i regi av bedrift, politi og kommune.

Ønsker lovendring

Regjeringen ønsker en lovendring for å stoppe knivbruk og resepten for å komme problemet i møte er klar:

Politiet skal få lov til å visitere personer uten mistanke. Dette kan de også i dag ifølge en midlertidig visitasjonslov, men i forslaget til en permanent lov vil politiet i tillegg få tillatelse til å undersøke biler.

- Erfaringen viser nemlig at kriminelle begynte å gjemme våpen i bilene etter at politiet fikk større mulighet til å visitere personer, sier statssekretær Jørn Holme i Justisdepartementet, til NTB.

Videre vil strafferammen for å bryte forbudet mot å bære kniv på offentlig sted økes til seks måneder. Endringsforslagene er sendt til justiskomiteen på Stortinget for behandling.

Lang liste

Dette er bare noen av voldssakene mot dørvakter de siste årene. De aller fleste overgrepene blir aldri anmeldt.

 • Dørvakt Jarle Ness ble skutt og drept av en gjest på bergensrestauranten Maxime i desember 1991.
 • En mann trakk en Colt 45 og prøvde å skyte bartenderen på Original Pilsen i Oslo i juli 1993. Han bommet, men traff dørvakta, som ble alvorlig skadd. Våpendesperadoen ble dømt til 18 måneders fengsel.
 • En dørvakt ved Baronen og Baronessen ble stukket i halsen med en flaske i april 1996. Halspulsåren ble kuttet over, men mannen overlevde.
 • Eieren av restauranten Papa Sigolo i Oslo ble skutt og drept i restauranten i mars 1997.
 • En 20 år gammel mann prøver å skyte en dørvakt på Snorre Kompagniet i Oslo 27. juni 1998. Mannen bommer på dørvakta, men skyter og drepet Bernt Christian Thon Reppe (24), som var gjest ved utestedet. 21-åringen ble funnet skyldig i forsettlig, men ikke overlagt drap. I tillegg ble han dømt for forsøk på overlagt drap på dørvakta. På grunnlag av disse og andre tiltalepunkter ble straffen 14 års ubetinget fengsel og fem års sikring.
 • En mann i 20-årene dro tok ladegrep og siktet på dørvakt Espen Stellander utenfor nattklubben Rogers i Tromsø i august 1998.
 • En dørvakt i 30-årene ble skutt utenfor baren Cavino i Kirkegata i Oslo i november 1998, da en mann i midten av 20-årene trakk to pistoler og fyrte av fem eller seks skudd. Dørvakta ble ikke alvorlig skadd.
 • En dørvakt ved utestedet Highlight i Dronningensgate i Oslo ble truet med øks av et titall personer i desember 1998. Halvparten av de pågrepne var mindreårige.
 • En 26 år gammel dørvakt ble skutt i magen i Grensen i Oslo 15. oktober 1999. Dørvakta fulgte etter en gjest fra utestedet Jackson i Karl Johans gate. Han ble truffet av et streifskudd.
 • En ungdomsgjeng angrep dørvaktene på utestedet Backyard Pub i drammen 12. mars 2000. En dørvakt ble alvorlig skadd, mens to andre ansatte også fikk knivskader.
 • 14. mai 2000 ble tre personer ved Baronen og Baronessen pågrepet, etter at de angivelig ville skyte dørvaktene. Mennene hadde en pistol med lyddemper, men klarte ikke å få patronene inn i kammeret før de ble overrumplet.
 • En mann knivstakk en dørvakt på Sparks i Oslo 18. juni 2000. Han ble pågrepet av politiet en time seinere.
 • En politistudent ble anmeldt for å ha bitt og slått en dørvakt ved utestedet Esmeralda i Tønsberg i juli 2000.
 • En dørvakt ble knivstukket utenfor Esmeralda i Tønsberg i april 2001. Dørvakta ble ikke alvorlig skadd.
 • Dørvakt Alton Bendu ble skutt natt til 10. juni 2001, da Hieu Hiep Tran åpnet ild på utestedet Baronen og Baronessen. Seks personer ble skadd, flere av dem alvorlig. Tran er siktet for forsøk på overlagt drap.
KNIVSTAKK: En mann blir her pågrepet etter å ha knivstukket en dørvakt på Sparks i Oslo sommeren 2000.
VILL SKYTING: Seks personer ble skadd i en skyteepisode på Baronen og Baronessen i fjor sommer.
TO DREPT: På dette utestedet i Moss ble to dørvakter i natt knivdrept.
STREIKER: Medlemmer av Hotell- og restaurantarbeiderforbundet stilte seg i dag opp som streikevakter. Ett av kravene går på sikkerheten til dørvakter.