Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Streiker i veikanten

Den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi har siden fredag sittet parkert i sin bil i veikanten utenfor hovedstaden Rangoon, i protest mot at militærjuntaen nekter henne å kjøre vekk fra byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun var på vei til byen Bessein 90 kilometers vei fra hovedstaden for å møte partifeller i opposisjonsbevegelsen Nasjonalt forbund for demokrati (NLD), da hun ble stanset av politiet og beordret tilbake til Rangoon.

Fredsprisvinneren nektet å snu, og slo seg til i den parkerte bilen 25 kilometer utenfor hovedstaden. Hun nekter å snakke med politiet, og lukker bilvinduene når representanter for myndighetene nærmer seg bilen.

Fredelige former

Den siste konfrontasjonen mellom Aung San Suu Kyi og juntaen går likevel for seg i fredsommelige former. Folk fra sikkerhetstjenesten førte i helgen utenlandske journalister til den parkerte bilen, men de fikk ikke snakke med Suu Kyi.

Hun skal ha blitt tilbudt både mat, drikke og legetilsyn av politiet, men har ifølge opposisjonskilder bragt med sine egne forsyninger. Aung San Suu Kyi har to ganger tidligere denne måneden blitt hindret i å forlate hovedstaden for å møte andre opposisjonelle. Myndighetene begrunner dette med hensyn til Suu Kyis egen sikkerhet.

USA advarer

Samtidig har USAs utenriksminister Madeleine Albright kommet med sterke advarsler om at det kan skje sammenbrudd i Burma på grunn av den politiske krisen.

- Det er økende fare for et sosialt sammenbrudd i Burma med følge for stabiliteten i hele den sør-asiatiske regionen, sa Albright under åpningen av sikkerhetskonferansen for den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN i Manila mandag.

- For hver dag øker sannsynligheten for et sosialt sammenbrudd, eller en sosial eksplosjon, som kan destabilisere hele regionen. Samtidig minsker muligheten for at en framtidig regjering kan klare å takle Burmas problemer, sa Albright i talen til delegatene fra ASEAN-landene. Hun appellerte til makthaverne i landet om å gå i dialog med opposisjonen.

Burma styres av en militærjunta som nekter å godta resultatene fra valget i 1990, der Aung San Suu Kyi seiret. Burma er et samfunn der nøden i dag er stor og bare blir større. Forholdene er blitt verre bare det siste året, sa Albright.

(NTB-AFP)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!