Streikesmell og rekord for SAS

Flytter kapasitet og kutter milliarder.

SAS LØFTET INNTEKTENE: Men gikk på en liten streikesmell i 3. kvartal. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.
SAS LØFTET INNTEKTENE: Men gikk på en liten streikesmell i 3. kvartal. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.Vis mer

(Hegnar.no): SAS la tirsdag fram tall for sitt regnskapsmessige 3. kvartal (mai-juli), og rapporten viser et resultat før skatt på 1.490 millioner svenske kroner.

Resultatfallet er på over 500 millioner svenske kroner fra samme periode i fjor, og selskapet skylder på høyere drivstoffkostnader, en fortsatt svak svensk krone mot dollar og pilotstreiken i begynnelse av kvartalet.

Streiken medførte 1.200 innstilte flyginger og 100.000 rammede passasjerer, og selskapet anslår en effekt på resultat før skatt med 185 millioner svenske kroner.

Samtidig forteller at SAS driftsinntektene steg fra 13.146 millioner svenske kroner i 3. kvartal i fjor til 13.552 millioner svenske kroner i år.

SAS noterte seg nemlig for rekord i antall passasjerer både i juni og juli. Inklusive chartertrafikk fraktet selskapet 2.844.000 passasjerer i juli.

Flytter kapasitet

3. kvartal er høysesong for SAS, med høy etterspørsel fra både fritidsreisende og forretningsreisende.

- De siste åra har vi tilpasset utbudet for å møte kundenes etterspørsel ved å vri kapasiteten om sommeren til fritidsorienterte ruter, sier SAS-sjef Rickard Gustafon i en kommentar.

SAS lanserte derfor 25 nye ruter i sitt sommerprogram i år, hvorav fem helt nye destinasjoner: Firenze, Marseille, Szczecin, Cornwall og Uleåborg.

- Flyttingen av kapasitet har vist seg vellykket, konstaterer Gustafson.

Kutter milliarder

Men selv om inntektsøkningen er oppmuntrende, erkjenner toppsjefen at rådende makroøkonomiske utfordringer - en svak svensk krone og tegn på avmatning i europeisk økonomi - krever en mer effektiv drift for å sikre konkurransekraft og langsiktig lønnsomhet.

Ett verktøy for å oppnå denne konkurransekraften og langsiktige lønnsomheten er effektiviseringsprogrammet hvis målsetting er å bidra med effektiviseringer på tre milliarder svenske kroner til år 2020.

I 3. kvartal genererte programmet over 230 millioner svenske kroner i besparelse, mens den hittil i år er på 626 millioner svenske kroner.

Siden 2017 har programmet spart selskapet for 2,1 milliarder, og SAS står fast ved målet om 900 millioner svenske kroner i besparelse i regnskapsåret 2019.

Andre økonominyheter:
Flere bilmodeller har tredoblet prisen på ti år
Billakkerer startet flyskole - casher inn 250 millioner