Streikestans sendte oljeprisen under 100 dollar

Arbeidsministeren etter tvungen lønnsnemnd: - Arbeidsgiverne opptrådte uansvarlig.

STREIKESTANS:  Nå skal oljeborene gå for fullt på norsk sokkel igjen etter at streiken ble stoppet i natt med tvungen lønnsnemnd. Bildet er fra Oseberg-feltet i 2008. ARKIVFOTO: REUTERS/NTB SCANPIX.
STREIKESTANS: Nå skal oljeborene gå for fullt på norsk sokkel igjen etter at streiken ble stoppet i natt med tvungen lønnsnemnd. Bildet er fra Oseberg-feltet i 2008. ARKIVFOTO: REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Prisen på nordsjøolje sank til under 100 dollar fatet på det asiatiske markedet etter at den norske oljestreiken ble avblåst med tvungen lønnsnmend i natt.

Tvungen lønnsnemnd  avverget samtidig faren for lockout fra midnatt.

På det asiatiske markedet falt prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet 1,62 dollar til 98,70 dollar fatet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Avblåsningen av streiken betyr én til to millioner fat ekstra per dag til markedet. Det påvirker prisene kraftig akkurat nå, sier analytikeren Nick Trevethan i ANZ Research.

Prisen på amerikansk lettolje sank med 77 cent til 85,22 dollar fatet.

- Enorme konsekvenser Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm begrunnet avgjørelsen med de enorme økonomiske konsekvensene en stenging av norsk sokkel ville fått.

6 500 arbeidere ville blitt utestengt fra arbeidet, og det er anslått at en nedstengning av olje- og gassleveranser ville koste 1,8 milliarder kroner hver dag. Bjurstrøm var først og fremst bekymret for den norske gasseksporten. — Måtte gripe inn — Streiken var lovlig, men konsekvensene av en lockout førte til at vi måtte gripe inn. Den varslede lockouten ville ha ført til full stans i olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel og fått store konsekvenser for Norge som oljenasjon, sier Bjurstrøm og peker på at Norge leverer rundt 20 prosent av gassen til Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer