Streikestans sendte oljeprisen under 100 dollar

Arbeidsministeren etter tvungen lønnsnemnd: - Arbeidsgiverne opptrådte uansvarlig.

STREIKESTANS:  Nå skal oljeborene gå for fullt på norsk sokkel igjen etter at streiken ble stoppet i natt med tvungen lønnsnemnd. Bildet er fra Oseberg-feltet i 2008. ARKIVFOTO: REUTERS/NTB SCANPIX.
STREIKESTANS: Nå skal oljeborene gå for fullt på norsk sokkel igjen etter at streiken ble stoppet i natt med tvungen lønnsnemnd. Bildet er fra Oseberg-feltet i 2008. ARKIVFOTO: REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Prisen på nordsjøolje sank til under 100 dollar fatet på det asiatiske markedet etter at den norske oljestreiken ble avblåst med tvungen lønnsnmend i natt.

Tvungen lønnsnemnd  avverget samtidig faren for lockout fra midnatt.

På det asiatiske markedet falt prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet 1,62 dollar til 98,70 dollar fatet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Avblåsningen av streiken betyr én til to millioner fat ekstra per dag til markedet. Det påvirker prisene kraftig akkurat nå, sier analytikeren Nick Trevethan i ANZ Research.

Prisen på amerikansk lettolje sank med 77 cent til 85,22 dollar fatet.

- Enorme konsekvenser Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm begrunnet avgjørelsen med de enorme økonomiske konsekvensene en stenging av norsk sokkel ville fått.

6 500 arbeidere ville blitt utestengt fra arbeidet, og det er anslått at en nedstengning av olje- og gassleveranser ville koste 1,8 milliarder kroner hver dag. Bjurstrøm var først og fremst bekymret for den norske gasseksporten. — Måtte gripe inn — Streiken var lovlig, men konsekvensene av en lockout førte til at vi måtte gripe inn. Den varslede lockouten ville ha ført til full stans i olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel og fått store konsekvenser for Norge som oljenasjon, sier Bjurstrøm og peker på at Norge leverer rundt 20 prosent av gassen til Europa.

- Uansvarlig Hun legger ikke skjul på at det ikke var med lett hjerte hun grep inn i konflikten og legger mye av skylden på arbeidsgiversiden, som hun mener har opptrådt direkte uansvarlig. — Arbeidsgiversiden har tatt et stort grep med lockouten, et for stort grep synes jeg, så da måtte noen opptre ansvarlig og gripe inn, sier Bjurstrøm.

— Trist dag for 62-åringer Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi er svært skuffet etter at Bjurstrøm varslet tvungen lønnsnemndsbehandling. — Vi føler oss sviktet. Det er en meget trist dag for alle de 62-åringene som mister pensjonen sin.

- Det er sannsynligvis en veldig flott dag for Helge Lund som får beholde sin gullpensjon ved hjelp av den rødgrønne regjeringen som griper inn for å stoppe en fullt lovlig konflikt på norsk sokkel, sier Sande etter det korte møtet hos arbeidsministeren. Arbeidstakerorganisasjonen SAFE varsler at deres medlemmer vil gå tilbake til arbeidet umiddelbart. Pensjon ved enhver anledning Forbundsleder Jan Olav Brekke i organisasjonen Lederne understreker at kampen om pensjonen ikke er over med dette. — Dette engasjementet forsvinner ikke. Statoil og OLF vet at pensjonsspørsmålet vil bli tatt opp ved hver anledning framover. Å beholde driftspensjonen i Statoil ville kostet bedriften 35 millioner kroner årlig, sier Brekke. Tonen fra administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Gro Brækken, er en helt annen. — Vi synes det er en fornuftig avgjørelse fra regjeringen ut ifra det store omfanget streiken har fått. Den har kostet tre milliarder kroner så langt, og jeg synes motparten har streiket lenge nok. Vi var nødt til å få en slutt på streiken, sier Brækken.

(NTB).

MISFORNØYD:  Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, er svært kritisk til tvungen lønnsnemnd. Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix.
MISFORNØYD: Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, er svært kritisk til tvungen lønnsnemnd. Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer