Streikesvar i morgen tidlig

Riksmeklingsmann Reidar Webster vil ikke legge fram sin skisse for løsning på konflikten i offentlig sektor før klokka 03.30 i natt. Det betyr at svaret på om det blir streik eller ikke neppe kommer før i morgen tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Folkestad, forhandlingsleder i AF stat, forlot regjeringskvartalet klokka 01.30 i natt. Da hadde riksmeklingsmannen meklet halvannen time på overtid, og bedt partene komme tilbake klokka 03.30.

- Vi har fått beskjed om å komme tilbake om to timer for å få en skisse til løsning. Vi har ikke fått noen antydninger om hva skissen vil inneholde, sier Folkestad til Dagbladet.

Dette kan bety at en mulig løsning er innen rekkevidde, og at det ikke blir noen streik fra i morgen tidlig.

Meklingsmannen for kommuneoppgjøret, Dag Nafstad, kan ikke legge fram sin skisse før etter at Webster har presentert skissen for stats-oppgjøret. - Streikefaren er stor, men jeg er fortsatt optimist. Men det kan bli ei lang natt, sa Nafstad like over midnatt.

- Vi håper staten kan bidra med noe. Nå venter vi på skissen fra Webster. Den bør inneholde muligheten for å løfte grupper. Det er jo penger vi jakter på her, sier Anders Folkestad, leder av lærerforbundet og forhandlingsleder i AF stat.

Det skal ha blitt holdt et møte mellom lærerlaget/lærerforbundet og kommunalminister Jørgen Kosmo sent i kveld. Der skal partene ha diskutert en tiltakspakke til lærerne i forbindelse med høstens statsbudsjett. Ingen av partene vil bekrefte at møtet har funnet sted, eller hva som ble diskutert.

Det er uansett usikkert om alle partene vil godta riksmeklingsmannens løsningsforslag. Alternativene er disse:

 • Alle parter godtar Websters løsning og ingen går ut i streik.
 • Meklingen bryter sammen uten at det er kommet til enighet. I så fall er 34.000 nordmenn i streik fra i morgen tidlig. Se hele streikelista.
 • Noen av partene på arbeidstakersiden kan godta Websters forslag, mens andre bryter ut og går ut i streik.

  Meklingsmannen for kommuneoppgjøret, Dag Nafstad, arbeidet utover kvelden med forslag til skisse for kommunal sektor. Men kommuneoppgjøret stiller i kø bak oppgjøret i staten, og Nafstad må pent vente til Webster har lagt fram sin skisse.

  - Jeg har tenkt å legge fram en skisse utpå natta, men det er avhengig av staten, sa Nafstad ved 23-tiden.

  På det tidspunktet var det ikke lagt fram noen ramme, og meklingsmennene arbeidet med å finne en helhetsløsning i det vanskelige puslespillet.

  Klokken 21.45 hadde staten fortsatt ikke lagt fram et konkret økonomisk tilbud til arbeidstakerne.

  - Problemet er at vi har tre poser å fylle, og folk vil ha forskjellig i hver pose, sier Webster.

  Med dette sikter han til at det er store sprik mellom arbeidstakerorganisasjonenes krav. Noen vil ha størst mulig generelt tillegg (LO og YS), noen vil ha mye satt av til en sentral pott til justeringer (Norsk Lærerlag og AF), og noen vil ha størst mulig pott til lokale forhandlinger (Akademikerne).

  - Riksmeklingsmannen har en stor og omfattende oppgave i meklingen i det offentlige oppgjøret, fastslår administrasjonsminister Jørgen Kosmo som heller ikke ser på midnatt som en endelig frist.

  - Klokka er ikke avgjørende i dette oppgjøret, det må være framdriften i prosessen som er avgjørende, sier Kosmo.

  Han avviser å kommentere kritikken fra organisasjonene for at det ikke er lagt fram et konkret økonomisk tilbud fire timer før meklingsfrist.

  - Jeg er trygg på at alle parter går inn i meklingsinnspurten med de beste ambisjoner om å finne en løsning, sier Kosmo.

  Kosmo er øverste sjef for de offentlig ansatte og følger meklingen fra sitt kontor, men det er personaldirektør Per Engebretsen som leder forhandlingene fra statens side.

FORVENTER LANG NATT: Riksmeklingsmann Reidar Webster forventer ikke noen løsning ved midnatt.