Streiketruet fotball-mann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ut over den forbannelse som måtte oppstå hvis 1300 NRK-journalister er i streik fra fredag morgen, og EM i fotball starter med svarte skjermer, går tankene i slike eventuelle øyeblikk først og fremst til Arne Scheie. For en stor fotballbegivenhet uten Scheie bak mikrofonen er på linje med et akvarium uten fisk.

Dessuten går det an formelig å føle hans smerte over ikke å få hjemsendt sine opplevelser på arenaen.

Det skjedde i 1990, VM i fotball utspilte seg i Italia, og NRK-journalistene streiket i tre uker. Scheie hadde en veldig vond periode.

Samtidig er han en superlojal NRK-mann og et ditto medlem av Journalistlaget. Ikke bare finner han seg i å streike, han slutter opp om sine kollegers strev for å øke programsekretærlønningene. En lojalitet som definitivt kom til uttrykk i 1997, da han mottok et fett tilbud fra en betalingskanal om å kommentere sin elskede idrett nær sagt hele døgnet. Scheie sa nei, forble en folkets mann i folkets kanal og holdt seg trofast til sin arbeidsgiver gjennom et langt kommentatorliv.

Graver vi lenger tilbake i hukommelsen, husker vi gjerne en TV-keitete figur som dukket opp i Sportsrevyen, den gang vi sportsidioter var tildelt en hellig halvtime på søndagskvelden. I dagens underholdningskultur, med vår felles trang til å utrope helter, ville Scheie blitt en kultfigur av å vise seg på skjermen bare én gang. Et langt yrkesliv bak mikrofonen har for lengst gjort ham tilnærmet «normal», vi anerkjenner til og med hans kvaliteter som kommentator.

Selv om det sukkes i sofaen over hans hang til detaljer og de stadig tilbakevendende kampfakta fra matcher selv spillerne har glemt. Og hans pukking på at det forsvarende lag alltid trenger en mann på hver stolpe når hjørnesparkene tas. Fotball på TV, det er Scheie, det.

Gutten fra Skedsmo er dessuten like opptatt av skihopping. Og lever et rolig familieliv litt nord for Vestre gravlund i Oslo, i den grad han er hjemme. Han har nedlagt en betydelig innsats som frivillig i Ski- og fotballklubben Lyn. Og det fortelles mange sanne og mindre sanne historier om hans altoppslukende sportsinteresse. I selskapslivet ble han spurt om hvem som hadde spilt både for Lyn og Vålerenga på Ullevaal. Han lekset opp begge klubbenes lagoppstillinger helt fra 50-tallet, men kom ikke fram til det riktige svaret: Sinsen Ungdomskorps. Da ble Scheie sint.