Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strek i regnskapet

Flyktningregnskapet ble en strek i regninga for Frp-nestleder og ordfører Terje Søviknes. Os kommune tjener millioner på flyktningene og en regnefeil kan tyde på at overskuddet er enda større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningregnskapet skulle avslutte Frp's jubelhelg på Os, der over 160 Frp-politikere har vært samlet. Men regnskapet viser at mange norske kommuner kan tjene godt på å bosette flyktninger.

Terje Søviknes' og Frp's innvandringsregnskap gikk i pluss. 2357000 statlige kroner sitter Terje Søviknes og Os kommune igjen med. Da er heller ikke en eneste skattekrone tatt med på inntektssiden.

Spydspiss

Krav om flyktningregnskap var en av kampsakene til Frp og Terje Søviknes da partiet vant kommunevalget i fjor. En gang for alle skulle det dokumenteres og utredes om flyktningene hadde sugerør i kommunekassa, så det ble mindre igjen til «vanlige» osinger. Da Dagbladet spurte ordfører Søviknes om han nå ville sende overskuddet tilbake til staten, svarte han:

- Tallene for 1998 og 1999 gir et underskudd på nærmere to millioner kroner. Dette skjer fordi integreringstilskuddet bare varer i fem år. Prognosen for årene framover viser at kommunen vil tape store beløp.

Regnefeil?

Men mye tyder på at flyktningregnskapet er offer for en regnefeil. Prognosen til Søviknes bygger på 1999-regnskapet som gir et underskudd på 2,4 millioner. Men her ligger et uforklarlig sprik mellom utgifter og inntekter. En forutsetning for hele regnestykket er at utgifter knyttet til flyktninger som ikke lenger utløser statstilskudd, ikke skulle regnes med. I går kunne verken ordfører Søviknes eller rådmannen i Os svare utfyllende på dette.

Frp-ordføreren har vært så redd for lekkasjer til pressen at bare én mann, helse- og sosialsjef John Lunde, har utført regnestykkene.

- Hvis det er regnet med utgifter for flyktninger som ikke lenger utløser integreringstilskudd, er regnestykket feil, sier Lunde til Dagbladet fra feriestedet sitt i Spania.

- Hva syns du om å måtte lage et flyktningregnskap?

- Vi må utføre det vi blir pålagt. Men jeg personlig mener det er et etisk problem å sette prislapp på menneskeverd.