Strendene kan forsvinne

Californias surfere, sandvolleyballspillere og andre strandløver må kanskje finne seg nye steder å slikke sol i framtida.

ERODERES: 40 prosent av strendene i California opplever allerede langsiktig erosjon. I år 2100 kan 70 prosent av dem være fullstendig borte. Foto: Shutterstock / NTB
ERODERES: 40 prosent av strendene i California opplever allerede langsiktig erosjon. I år 2100 kan 70 prosent av dem være fullstendig borte. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var stedet John Travolta og Olivia Newton-John forelsket seg, mens de så sola gå ned i havet, der Ralph Macchio øvde på balanse, mens han stirret på bølgene. Der utallige mennesker ble reddet fra det ville vannet av David Hasselhoff og Pamela Anderson.

Ja, bortsett fra film, så er det er lite som er så forbundet med California som delstatens vakre sandstrender.

Inntil videre.

For innen århundret er omme kan nemlig hele 70 prosent av dem være borte.

Det kommer fram i en ny forskningsrapport gjennomført av U.S. Geological Survey (USGS). Det skriver storavisa The Guardian.

Sju av ti kan forsvinne

Forskerne kombinerte satellittdata fra de siste 20 åra med modeller for framtidig havnivåendring, drevet av den globale klimakrisen. Dermed kunne de beregne hvordan posisjonen og fasongen på Californias strender ville se ut rundt år 2100.

Funnene deres var lite å juble for, i alle fall hvis du er glad i å slikke sol.

Forskerne kom fram til at hvis Parisavtalen blir opprettholdt, og global oppvarming blir holdt til 1,5 grader innen 2100, så vil havnivået i California stige med rundt en halv meter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer