Strenet forbi demonstrantene

Strålende sol og flere hundre demonstranter møtte statsminister Jens Stoltenberg. Han strenet rett forbi og inn på hotellet.

GIKK FORBI: Statsminister Jens Stoltenberg stoppet ikke hos aksjonistene mot luftlinjer i Hardanger da han besøkte Nordheimsund. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
GIKK FORBI: Statsminister Jens Stoltenberg stoppet ikke hos aksjonistene mot luftlinjer i Hardanger da han besøkte Nordheimsund. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NORDHEIMSUND (Dagbladet): — Han burde ha stilt, hvisket Ulvik-ordfører Mona Hellesnes.

Men en brydd statsminister strenet rett forbi de rundt 500 demonstrantene som var møtt opp i solskinnet på kaia i Norheimsund, og satte kursen inn på hotellet til lokalt partimøte.

— Jens! Jens! Jens! Jens! ropte demonstrantene, og buet da statsministeren ikke stoppet opp for å ta imot de 18 000 underskriftene mot «monstermaster» og fruktkurven med herligheter fra Hardanger.

De hadde bunad og plakater og de var rasende. Mens statsministeren holdt et langt møte med sine partifeller, ropte ungdommene taktfast: «Jens må snu!». Først en god stund seinere tok Jens en tur ut blant demonstrantene for å hilse på.

Første gang I går var første gang siden mastebråket startet at Jens Stoltenberg besøkte områdene som vil bli berørt av de såkalte monstermastene i Hardanger. Det gjorde han sammen med helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet. Stoltenberg var der for å lytte og komme i dialog med lokalbefolkningen.

— Det har vært et nyttig, hyggelig og bra besøk, der vi har hatt direkte dialog med berørte enkeltmennesker, sa Stoltenberg.

Han hadde lite nytt å melde.

— Det lokale kraftselskapet er tydelige på at kraftforsyningen til Bergen er usikker. Det er stor risiko for at Bergen kan oppleve samme situasjon med høye strømpriser som vi har sett i Midt-Norge. Mer fornybar energi krever mer ledninger. Vi har fått belyst fordeler og ulemper med kraftlinjene med sjøkabler. Vi har fått belyst fordeler og ulemper med kraftlinjene med sjøkabler. De gir mindre inngrep i Granvin og Ulvik, men større inngrep i Kvam og Eidfjord, sier Stoltenberg.

Han påpeker at det finnes mange argumenter for luftlinje.

- Det er mange momenter som taler for luftlinje, men det er ikke antallet argumenter som teller, det er tyngden av argumentene. Og å unngå naturinngrep i Ulvik og Granvin er et veldig tungt argument, sier Stoltenberg.

Han poengterer at det er ulike virkninger for hardangerkommunene, selv om hardangerrådet overfor Dagbladet står fast på at de står samlet i saken. Stoltenberg understreker også at det ikke er utvalgene, men regjeringen som avgjør.

—Utvalgene blir nyttige og viktige, men vil ikke gi et entydig svar. Det blir en politisk beslutning å komme fram til hva som er de viktigste argumentene. Intet er bedre enn om utvalgene finner at sjøkabel er teknologisk og forsyningsmessig bedre. Det som er viktig er at jeg ikke har bestemt meg på forhånd, sier Stoltenberg.

Bygging starter I påvente av utvalgenes innstilling, starter arbeidet med mastene i Samnanger.

— Uansett om vi velger sjø eller luft, må vi bygge strekket fra Samnanger til sjøen, sier Stoltenberg.

Det er mastemotstanderne fortsatt ikke med på.

—Vi ønsker ikke at anleggsarbeidet skal starte før utredningene er ferdig, sier Jan Ivar Rødland, ordfører i Granvin.

MONSTERMAST-KOSTYME: Mange hundre demonstranter har møtt frem i sentrum av Norheimsund mandag kveld for å demonstrere mot strømmastene . Foto: Marit Hommedal/Scanpix
MONSTERMAST-KOSTYME: Mange hundre demonstranter har møtt frem i sentrum av Norheimsund mandag kveld for å demonstrere mot strømmastene . Foto: Marit Hommedal/Scanpix Vis mer