Streng advarsel

Jens Stoltenberg ber norsk næringsliv være forsiktige overfor Kina. - Det er vanskelige avveininger, sier han til Dagbladet.

ADVARER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg talte på årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg talte på årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): Da Jens Stoltenberg torsdag entret scenen på mingletreffet NHOs årskonferanse, var det ikke bare Russland han advarte mot. Også et annet autoritært regime ble trukket fram: Kina.

Nato-sjefen advarte næringslivstoppene og politikerne i salen mot å gjøre seg for avhengig av kineserne. Han vil ikke be Norge om å stoppe all handel med Kina, men om å ivareta sikkerheten.

Når Dagbladet ber ham utdype hva det egentlig vil si, svarer han at det ikke er mulig å trekke en sylskarp grense.

- Det viktigste er at vi er bevisste på at det har sikkerhetspolitiske konsekvenser når vi har økonomiske forpliktelser med autoritære regimer, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenbergs tre råd

Handel med Kina har vært et omstridt spørsmål i Norge. På papiret arbeider Norge fortsatt med en full frihandelsavtale. Prosjektet ble iverksatt av nettopp Stoltenberg selv, da han var statsminister i 2008.

I seinere tid er forsøket på å få full tilgang til det kinesiske markedet blitt sterkt kritisert. Kritiske partier påpeker at Kina tråkker på menneskerettigheter og er en sikkerhetstrussel.

Stoltenberg trekker overfor Dagbladet fram tre eksempler på hva det vil si å sikre trygg handel med Kina:

  • Ikke å bli for avhengig av bestemte råvarer og bestemte mineraler.
  • Å unngå å eksportere avansert teknologi til Kina som i ettertid kan brukes tilbake mot Vesten.
  • Å kontrollere infrastruktur, alt fra flyplasser til 5G-nettverk.

- Vanskelige avveininger

- Det er vanskelige avveininger. Men det hjelper i hvert fall å være bevisste, sier Stoltenberg.

Han gir også bedriftene et ansvar.

- Myndighetene må lage regler og ta ansvar, og Nato har sine retningslinjer som skal sikre motstandsdyktighet. Men bedriftene har også et ansvar for å være aktsomme. Det er i det skjæringspunktet vi må finne balansen mellom handel og sikkerhet, sier Stoltenberg.

- Viktig

Høyre-leder Erna Solberg fulgte Stoltenbergs tale fra salen i Oslo Spektrum. Hun sier seg enig med sin tidligere politiske motstander, om at man ikke må gå i samme handelsfelle overfor kineserne som med russerne.

- Det tror jeg er veldig viktig. Noe av det viktigste vi gjør framover, er å finne ut hvordan vi gjør oss mindre avhengig av forsyningslinjene dit, sier Solberg til Dagbladet.

KINA-SKEPSIS: Erna Solberg (H) deltar på NHOs årskonferanse i Oslo spektrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KINA-SKEPSIS: Erna Solberg (H) deltar på NHOs årskonferanse i Oslo spektrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Hun mener Norge må våge å utvinne mer mineraler for å bli mindre avhengig av Kinas utvinning.

Vil ikke svare

Regjeringen har vært vage om hvordan man ligger an med frihandelsavtalen nå.

I vår erklærte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at det ikke er noen framgang med avtalen. Solbergs regjering gjorde det i sin tid klart at man var svært nær en avtale.

Nå sier Solberg at det er innholdet i frihandelsavtalen som blir viktig, ikke hvorvidt den eksisterer eller ikke.

- Det er avhengighetsforholdet vårt av mineraler og kompetanse som er viktig, ikke frihandelsavtalen, sier hun.

- Du er ikke en forkjemper for å legge avtalen helt bort?

- Alle disse forhandlingene innebærer sikkerhetsklausuler og mange andre ting. Jeg er mer opptatt av vårt avhengighetsforholdet vårt knyttet til ressurser, produksjonskapasitet og mineraler.

- Med klare klausuler kan man fortsette med frihandelsarbeidet?

- Det er regjeringen nå som håndterer dette, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer