Streng Clinton straffer India

BERLIN/ OSLO (Dagbladet): - India har begått en skrekkelig feil. For meg er dette en dyp, personlig skuffelse, understreker en engasjert president Bill Clinton. Under sitt besøk i Potsdam i går kunngjorde han at USA vil straffe India med harde økonomiske sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ANNE HAMMERSTAD

De skarpe fordømmelsene av to nye indiske atomvåpenprøver i går overskygget helt de europeiske utfordringer da den amerikanske presidenten i går innledet sitt besøk i Tyskland. En samlet verden fordømte at India for andre gang denne uka detonerte kjernefysiske sprengladninger.

Clinton kom for å feire 50-års jubileet for opprettelsen av den vestlige luftbrua til Vest-Berlin.

Brukte natten

Under Clintons møte med journalistene hadde Clinton ikke et eneste ord å si om Europa. Ombord i flyet Air Force One på vei til Berlin, hadde Clinton brukt nattetimene i løpende konferanser med sine rådgivere. Der fikk han vite at India hadde sprengt to nye atombomber.

I sin suite på Berlins Hotel Intercontinental undertegnet han dokumentene som ga ordre til sanksjonene, før han satte seg i helikopteret for å bli fraktet til feiringen i Potsdam.

Clinton ringte Pakistans statsminister Nawas Sharif og ba ham innstendig om ikke å gi etter for fristelsen til å svare uansvarlig.
- Jeg er ikke sikker på at han vil følge mitt råd, med det presset han er utsatt for i sitt land, sa Clinton bekymret.

Presidenten fordømte de indiske prøvesprengningene som uberettiget og helt unødvendige for Indias egen sikkerhet.

- De øker ustabiliteten i regionen. Dette er farlig, understreket president Clinton.

Han oppfordret alle andre land til å følge det amerikanske eksemplet.

Norsk straff

Norge nøyer seg ikke med en politisk reaksjon, slik tilfellet var overfor de franske prøvesprengningene i 1995. Regjeringen innfører også økonomiske sanksjoner, til tross for at India strengt tatt ikke har brutt noen avtaler.

- India har med de nye atomprøvene vist en total forakt for de sterke reaksjonene fra et samlet verdenssamfunn og har handlet på en måte som setter stabiliteten i hele regionen i fare, var dommen fra utenriksminister Knut Vollebæk i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer