ANNE HAMMERSTAD
De skarpe fordømmelsene av to nye indiske atomvåpenprøver i går overskygget helt de europeiske utfordringer da den amerikanske presidenten i går innledet sitt besøk i Tyskland. En samlet verden fordømte at India for andre gang denne uka detonerte kjernefysiske sprengladninger.
Clinton kom for å feire 50-års jubileet for opprettelsen av den vestlige luftbrua til Vest-Berlin.
Brukte natten
Under Clintons møte med journalistene hadde Clinton ikke et eneste ord å si om Europa. Ombord i flyet Air Force One på vei til Berlin, hadde Clinton brukt nattetimene i løpende konferanser med sine rådgivere. Der fikk han vite at India hadde sprengt to nye atombomber.
I sin suite på Berlins Hotel Intercontinental undertegnet han dokumentene som ga ordre til sanksjonene, før han satte seg i helikopteret for å bli fraktet til feiringen i Potsdam.
Clinton ringte Pakistans statsminister Nawas Sharif og ba ham innstendig om ikke å gi etter for fristelsen til å svare uansvarlig.
- Jeg er ikke sikker på at han vil følge mitt råd, med det presset han er utsatt for i sitt land, sa Clinton bekymret.
Presidenten fordømte de indiske prøvesprengningene som uberettiget og helt unødvendige for Indias egen sikkerhet.
- De øker ustabiliteten i regionen. Dette er farlig, understreket president Clinton.
Han oppfordret alle andre land til å følge det amerikanske eksemplet.
Norsk straff
Norge nøyer seg ikke med en politisk reaksjon, slik tilfellet var overfor de franske prøvesprengningene i 1995. Regjeringen innfører også økonomiske sanksjoner, til tross for at India strengt tatt ikke har brutt noen avtaler.
- India har med de nye atomprøvene vist en total forakt for de sterke reaksjonene fra et samlet verdenssamfunn og har handlet på en måte som setter stabiliteten i hele regionen i fare, var dommen fra utenriksminister Knut Vollebæk i går.