Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Streng dobbeltdrapsdom blir anket

TROMSØ (NTB): Hålogaland lagmannsrett opprettholder den strenge straffen mot 28-åringen som knivdrepte to pensjonister i Dyrøy natt til 16. oktober 1996. I morges ble 28-åringen dømt til 18 års fengsel og 10 års sikring. Straffeutmålingen vil bli anket inn for Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18 års fengsel og 10 års sikring er samme straff som den drapsdømte fikk da saken var oppe til doms i Senja Herredsrett 1. juli 1997. Dommen var ikke enstemmig. Juryens ordfører mente at 28-åringen burde få 16 års fengsel og 10 års sikring. Han la større vekt på 28-åringens umodenhet, karakteravvik og manglende evne til å se konsekvenser av sine handlinger.

Tilregnelig

Under rettssaken antydet forsvaret 14-15 års fengsel som en passende straff. Det har aldri vært tvil om skyldsspørsmålet i denne saken.

Spørsmålet om 28-åringen var strafferettslig tilregnelig da han tok livet av de to forsvarsløse pensjonistene Marstrander Gabrielsen (75) og Asbjørn Guttormsen (69), har stått sentralt under de fem dager lange rettsforhandlingene som ble avsluttet i Tromsø fredag.

Ikke sinnsyk

Lagmannsretten støtter seg til vurderingene fra de rettspsykiatrisk sakkyndige om at den domfelte ikke var sinnssyk i gjerningsøyeblikket, og heller ikke er det nå. To psykologer har hatt en annen oppfatning i spørsmålet om sinnssykdom.

De sakkyndige er derimot enige om at den tidligere skogsarbeideren har mangelfullt utviklede sjelsevner. I personlighetstester er hans IQ målt til 64, og retten legger til grunn at han har store karakteravvik. I dommen understreker Hålogaland lagmannsrett at 28-åringen så snart som mulig må få terapeutisk behandling.

Nært rovmord

I dommen karakteriseres omstendighetene rundt drapshandlingene som «gruoppvekkende, i all sin råskap».

- Drapene grenser opp mot rovmord. Gabrielsen og Guttormsen ble tilfeldige terrorofre for tiltaltes ergrelse over at han hadde kjørt utfor med sin egen bil, heter det i dommen.

Retten viser til at Gabrielsen blødde i hjel i sin seng med drapsmannen som tilskuer. Til ekteparet Guttormsen skrek han at han nettopp hadde drept en annen mann, mens han fektet med pistol. Asbjørn Guttormsens kone var vitne til det grufulle drapet av sin ektemann, men kom seg unna.

- De samlede omstendighetene rundt hvert enkelt av drapene tenderer mot den rettslige karakteristikk «særdeles skjerpende», heter det i dommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!