Streng, men ryddig dom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Alle de fire tiltalte i AUF-saken ble i går dømt for grovt bedrageri i Oslo byrett. Bortsett fra på et par mindre punkter, ble aktors bevisførsel og juridiske resonnementer lagt til grunn for dommen. De tidligere AUF-tillitsvalgte fikk relativt strenge straffer. Tre av de fire må gå i fengsel, dersom ikke dommen blir omgjort under ankebehandling. Blant disse er Anders Hornslien, i dag vararepresentant for Arbeiderpartiet på Stortinget.
  • Retten fant det bevist at bedrageriene var resultatet av planmessig arbeid over flere år, og trodde ikke at de tidligere AUF-lederne bare hadde politiske motiver for å jukse med medlemstallene. Deres hensikt var også å bedre AUFs økonomi.
  • Dommen fra Oslo byrett har et budskap som rammer tidligere AUF-tillitsvalgte og den politiske kultur som har preget også andre politiske ungdomsorganisasjoner: Hensikten helliger ikke middelet. En organisasjonskultur er ingen formildende omstendighet. Den som blir vist tillit til å forvalte offentlige midler, har et personlig ansvar for at lover og regler blir fulgt.
  • Når de fire ble ilagt så strenge straffer, la retten vekt på at de tiltalte unnlot å følge Oslo kommunes pålegg fra 1992 om å rydde opp i Oslo AUFs medlemsregistrering og økonomi. Dette forholdet skiller deres rolle fra den rollen tidligere AUF-tillitsvalgte har spilt når medlemstall er blitt summert og søknader om offentlig støtte sendt.
  • Dommen fra Oslo byrett skiller på en ryddig måte de tiltaltes personlige ansvar for å overholde norsk lov fra sakens politiske sider. Vi tror ikke AUF-saken har svekket folks tillit til politikerne. Det er andre forhold enn ivrige 20-åringers uvettige omgang med regler og økonomi som avgjør tillitsforholdet mellom velgere og politikere. Derfor tror vi heller ikke Anders Hornslien er ødelagt politisk for all framtid. Arbeiderpartiet har tradisjon for å ta vare på sine egne, og har bruk for alt politisk talent. Dessuten er hukommelsen kort i politikkens verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer