Streng mor fra Høyre

Navn: Kristin Krohn Devold Alder: 38 Yrke: Politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten som fortalte den gamle sannhet at politiet kan og bør gjøre en bedre jobb i voldtektssaker var god mat for Høyres justispolitiske talskvinne. For endelig kunne hun følge opp noe som ikke medførte umiddelbar kjeft fra justisliberalerne blant oss.

- Henleggelsesprosenten i voldtektssaker kan skyldes manglende kompetanse blant politi- og helsepersonell, sa Kristin Krohn Devold. Og hvem kan si seg uenig i slikt?

Fra før vet vi hvor kjapt hun reagerer når kriminelle handlinger ryster befolkningen. Og mange ganger har hun måttet tåle harde ord for sine utspill. Straks etter at politidrapsmannen på Austbø i Nordland hadde overgitt seg, hevdet hun at farlige psykiatriske pasienter burde settes i fengsel. Hadde hun tenkt seg om, ville hun fått med seg at den seinere drapsdømte mannen ikke hadde begått noen kriminelle handlinger før han forskanset seg og skjøt to politimenn.

Men dette er to år siden, og siden har Devold blant annet fortalt denne avisas lesere at hun er inne i sin siste periode som stortingsrepresentant. Hun syntes presset på politikere var for stort og ville dessuten være mer trofast mot en god og borgerlig dyd: å prioritere familien høyere. Høyre-leder Petersen likte ikke det han leste og forsikret at han hadde planer for hennes politiske framtid. Tida vil vise om Høyre har planer for noen av dem.

Med det totale fraværet av justispolitikere på den norske politiske himmel framstår det i alle fall slik at Krohn Devold i det minste er justispolitiker. Selv om hun er aldri så utspillsorientert og tidvis fragmentarisk i sin tilnærming, har hun sittet i denne stortingskomiteen ganske lenge og ikke falt for fristelsen til å følge trenden blant sin egne generasjon av politikere: å hoppe fra tue til tue.

Krohn Devold er sunnmøring av beste merke. Alle Krohn Devold-damene har drevet med politikk siden Ålesund brant, og vel så det. Tradisjonen går helt tilbake til hennes oldemor. Hun er lokalhistorisk interessert og leser den for mange ukjente sunnmørslitteraturen. Hun leser eventyr og verdenshistorie for sine to barn og har ektemann og god utsikt i rekkehuset på Bestum i Oslo. Og tror på tradisjoner, slekters overlevering av kunnskap og på god oppførsel.

Og selv om hun neppe har kommet med sitt siste justispolitiske utspill, er hun neppe så glad i politikken at hun ikke lengter ut av den og hjem til Ålesund.