Streng sikkerhet før Breiviks sak mot staten

Skien fengsel blir rettssal i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Deler av Telemark fengsel avdeling Skien blir i dag forvandlet til en rettssak. Fra 07.30 i dag møtte pressen opp.

Det er et strengt sikkerhetsregime de rundt 55 pressefolkene i Skien må gjennom. Først en ID-sjekk ved fengselets ytterport, før det er en full sikkerhetssjekk som på en flyplass i en provisorisk container innenfor murene. Deretter blir pressen og aktører sluset inn i selve fengselet gjennom nok en ID-sjekk og inn til gymsalen der Oslo tingrett skal settes klokka 09.

Anders Behring Breivik soner for tiden i fengselet og av praktiske årsaker settes retten i gymsalen i fengselet.

STRENGT; MEN EFFEKTIVT: Det er flere sikkerhetssluser på vei inn til salen. Politiet og Kriminalomsorgen har forberedt en streng, men effektiv sikkerhetsramme rundt rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STRENGT; MEN EFFEKTIVT: Det er flere sikkerhetssluser på vei inn til salen. Politiet og Kriminalomsorgen har forberedt en streng, men effektiv sikkerhetsramme rundt rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rettsdagen i dag er viet i sitt hele til de to partenes advokater. Øystein Storrvik, prosessfullmektig for Anders Behrng Breivik, skal holde et tre timer langt innledningsforedrag. Det samme får regjeringsadvokat Marius Emberland på vegne av staten.

I 8.20-tida ankom Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, retten.

Breivik har saksøkt staten for det han mener er brudd på menneskerettighetene kapittel 3 og 8. Han påstår at soningsforholdene på Ila fengsel og Telemark fengsel, Skien har gitt ham isolasjonsskader.

FLYPLASS-LIKHET: Sikkerhetskontrollen minner om en sikkerheten ved en flyplass. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLYPLASS-LIKHET: Sikkerhetskontrollen minner om en sikkerheten ved en flyplass. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det er satt av fire dager til behandlingen av saken.

I en disposisjon for saken han har delt ut i salen spør han under overskriften Sakens tema:

«Straffen 21 års forvaring. I realiteten innesperret for livet. Det har snart gått 5 år. Hvilket innhold har norske fengselsmyndigheter gitt denne soningen?»

RETTSSALEN: Pressen tar plass på radene bak aktørenes benker. Saksøker Anders Behring Breivik og hans advokater skal sitte ved bordet nærmest kamera. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RETTSSALEN: Pressen tar plass på radene bak aktørenes benker. Saksøker Anders Behring Breivik og hans advokater skal sitte ved bordet nærmest kamera. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han ber videre om en nøytral vurdering av rammene rundt hans soning og skriver at dette kan få betydning for hele resten av Breiviks liv.

Dette er punkter han under sitt innledningsforedrag vil utdype nærmere.

- Jeg går ikke inn på dette nå, men vil komme tilbake til det, sier Storrvik til Dagbladet.

SKIEN FENGSEL: I dag og fram til fredag blir fengselet en rettssal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKIEN FENGSEL: I dag og fram til fredag blir fengselet en rettssal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Breivik drepte til sammen 77 mennesker under terroren mot Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Storrvik sier disse handlingene åpenbart er relevant for og en viktig forutsetning for hans soningsregime.

- Men vi mener det nå har blitt for stramt, og vil argumentere hvorfor i retten, sier han.

Dagbladet følger rettsforhandlingene gjennom dagen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram