Strenge fengselsstraffer for alle tiltalte i tortursaken

- Volden var særdeles skremmende og smertefull, mener retten.

TORTURERT: Sju ungdommer og en mann på 26 år sto tiltalt for å ha torturert og mishandlet 16-åringen (bildet) på det groveste over to døgn i desember i fjor. I dag fikk torturistene sin straff. Foto: Håkon Eikesdal
TORTURERT: Sju ungdommer og en mann på 26 år sto tiltalt for å ha torturert og mishandlet 16-åringen (bildet) på det groveste over to døgn i desember i fjor. I dag fikk torturistene sin straff. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De tiltalte i den mye omtalte tortursaken i Haugesund fikk dommen sin opplest i Haugaland tingrett i dag.

Gjennom to desemberdøgn i 2008 ble en 16 år gammel gutt ble holdt fanget, torturert og voldtatt. I tillegg ble ei 19 år gammel jente voldtatt. Vennene deres, sju ungdommer i alderen 15 til 18 år, og en mann på 26, sto tiltalt for mishandlingen.

I dag ble alle tiltalte dømt til fengselsstraffer. Den strengeste straffen fikk 26-åringen, som ble dømt til sju år og et halvt års fengsel.

Alle fikk straff
Også ungdommene fikk fengselsstraffer mellom tre og fem år. Noen fikk deler av straffen betinget, men retten finner det bevist at samtlige tiltalte utførte vold mot 16-åringen.

- Vi syns det var naturlig at alle fikk fengselsstraff for så grove forbrytelser, til tross for at det er snakk om unge lovbrytere, sier 16-åringens bistandsadvokat, Liss Barbro Byrkjedal til Dagbladet.

En av de tiltalte, en 16-åring, fikk hele fengselsstraffen sin betinget.

I tillegg må alle de dømte betale tilsammen 250 000 kroner i oppreisingserstatning til 16-åringen. Bistandsadvokaten var ikke fornøyd med erstatningssummen.

- Retten har ikke tatt høyde for at det var så mange tiltalte i saken. Nå får de en betydelig kvantumsrabatt fordi de er mange, sier Byrkjedal.

Slått og svidd
16-åringen ble ifølge dommen voldtatt, slått og sparket med en metallplate mot hodet, før han naken ble bundet fast til en stol. Der ble han sparket, slått og pisket i ansiktet og over store deler av kroppen, blant annet med en scartkabel.

Han ble brent med strykejern over store deler av kroppen og fikk varmt vann helt over kjønnsorganet og ryggen. Kviser på ryggen ble barbert bort med barberhøvel og det ble helt sitronsaft i øynene.

HØRTE LYDEN: - Det verste var da jeg hørte lyden av at de svidde meg med strykejernet, fortalte 16-åringen til Dagbladet Magasinet lørdag. Foto: Håkon Eikesdal
HØRTE LYDEN: - Det verste var da jeg hørte lyden av at de svidde meg med strykejernet, fortalte 16-åringen til Dagbladet Magasinet lørdag. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

 - Mesteparten av tiden var jeg bevisstløs. Jeg klarer ikke huske alt som skjedde, sa 16-åringen under sin forklaring da rettssaken gikk i Haugaland tingrett i juni.

Ifølge retten var volden «særdeles grov», og må ha vært «særdeles skremmende og smertefull» for gutten. «Han ble hånet og nedverdiget», skriver tingrettsdommer Tine Margrethe Odland.

Fulgte aktor
Ifølge dommen var stemningen «helt opp under taket» mens mishandlingen pågikk, med høy musikk og latter.

26-åringen omtales som hovedmannen bak torturen. Volden skjedde hjemme i hans leilighet, og ifølge retten huset han villfarne ungdommer som var på rømmen fra barnevernet.

FIKK STRAFF: En av de åtte tiltalte i tortusaken i Haugesund. Foto: Håkon Eikesdal
FIKK STRAFF: En av de åtte tiltalte i tortusaken i Haugesund. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Han skal også ha forsynt ungdommene med dop, og fungert som en farsfigur for flere av dem.

26-åringens forsvarer, John Steinar Raknes, mener det er feil at mannen er hovedmann i saken.

- Vi mener han er uskyldig dømt på flere punkter, og at dommen er blitt for streng. Han er innstilt på anke, sier Raknes til Dagbladet.

Statsadvokat Bjørn E. Ristesund hadde lagt ned påstand om åtte års ubetinget fengsel for 26-åringen. For de øvrige la aktor ned påstand om tre til seks års fengsel, med rundt halvparten av straffen som prøvetid.

Det betyr at Haugaland tingrett i stor grad har fulgt aktors påstand i saken.

BEVISER: En plasthanske og en barberhøvel var blant politiets beviser i tortursaken. Foto: Håkon Eikesdal
BEVISER: En plasthanske og en barberhøvel var blant politiets beviser i tortursaken. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
HER SKJEDDE DET: I denne leiligheten i Haugesund ble gutten holdt fanget i nesten to døgn. Foto: Erling Hægeland
HER SKJEDDE DET: I denne leiligheten i Haugesund ble gutten holdt fanget i nesten to døgn. Foto: Erling Hægeland Vis mer