Strenge foreldre får syke barn

Foreldre er for opptatte av å oppdra barna sine: «Sitt pent på stolen, ikke prat med mat i munnen, ikke skli på gelenderet.» Dette kan være en av årsakene til at så mange som tre av fire barn og ungdommer lider av belastningsskader. De høye tallene skremmer ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gi barna mer oppmuntring og færre irettesettelser. Når vi hakker for mye, blir barna anspente og angstbiterske, hevder fysioterapeut Ragnhild Meirik, nå ansatt som helse-, miljø- og sikkerhetssjef ved SINTEF i Trondheim. Hun har studert barn og hvordan miljøet påvirker dem i flere år. I tillegg har hun holdt flere foredrag om barn og belastningsskader.

Hun er overbevist om at barn får muskelspenninger og belastningsskader hvis de stadig blir hakket på.

- Å snakke med mat i munnen eller å prate høyt er uhøflig i vår kultur. For barn er dette naturlig og det kommer spontant, hevder Meirik.

Snakker høyere

- I Asia og lenger sør i Europa er barns frie utfoldelse mer akseptert. Folk snakker høyere og de bruker kroppen når de kommuniserer. Meirik har besøkt flere slike samfunn, blant annet Fiji, Nepal og Thailand.

- Det er et tankekors at belastningslidelsene i disse kulturene er lavere enn hos oss, sier Meirik.

Fysioterapeut Bente Kr. Smedbråten er enig med Meirik. Hun har gjennomført en større undersøkelse om barn og belastningslidelser.

Pene og veloppdragne

Undersøkelsen ble gjennomført i Ullensaker kommune. 568 barn i 4., 7. og 9. klasse var med. Smedbråten mener resultatet er representativt også for resten av landet. Tallene gir grunn til bekymring: 75 prosent hadde vondt et eller annet sted på kroppen. De fleste klaget over smerter i hode, nakke, rygg og knær. Tjuefem prosent av disse igjen hadde vondt flere ganger i uka. Jentene var mest plaget. Både Meirik og Smedbråten tror årsaken til dette er at jenter bekymrer seg mer enn guttene.

- Jenter skal være flinke, pene og tynne. De får også beskjed om å sitte pent og oppføre seg ordentlig. Derfor spenner de seg mer og får større plager, hevder de.

Prestasjonskultur

Både Meirik og Smedbråten tror belastningslidelser er et symptom på samfunnet vi lever i. Begge er bekymret over utviklingen.

- Vi lever i en prestasjonskultur hvor det er viktig å ha veloppdragne barn. Resultatet er at foreldre, uten å ville det, hemmer barnas spontanitet. Barna blir usikre, spenner seg og i verste fall ender det med belastningsskader, sier Smedbråten. Hun legger imidlertid til at årsakene til belastningslidelser hos barn er flere: Barn lever et mer stillesittende liv. Mange bruker flere timer foran datamaskinen og fjernsynet hver dag. - Barn må være i bevegelse for å utvikle en god fysikk. Bruker barna for mye tid foran TV-skjermen, har foreldrene et klart ansvar for å bryte inn og sette grenser, mener Smedbråten. Hun legger også vekt på at hvile er viktig.