Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strenge sikkerhetstiltak før valget i Irak

Sikkerhetsstyrker har barrikadert gater i Bagdad og stengt flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Irak har de siste dagene skjerpet sikkerheten før det omstridte valget i morgen.

Et valglokale i byen Baquba i Khanaqin-provinsen nordøst for Bagdad ble i dag utsatt for en selvmordsaksjon. Angriperen kjørte en bil fram til valglokalet og detonerte bomben, opplyste en irakisk valgtjenestemann i provinsen.

Det ble imidlertid ikke opplyst om skadde i aksjonen. Den siste uka har et titall valglokaler blitt angrepet av opprørere som forsøker å sabotere valget.

Fem amerikanske soldater og minst ti irakere ble drept i ulike angrep fredag. I tillegg krasjet et amerikansk helikopter, og besetningen på to ble drept. Man vet ennå ikke om helikoptret ble skutt ned, eller om det var en ulykke.

Frykt for blodbad

Det er stor frykt for at valget søndag skal ende i blodbad. Den militante, islamistiske gruppen til den beryktede al Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi har truet med å angripe og drepe alle som stemmer.

I dag innførte regjeringen ekstra sikkerhetstiltak, blant annet ble flyplassen stengt, og en rekke gater barrikadert.

Landegrensene er nå også strengt og det er forbudt å reise mellom provinsene. Regjeringen har også utvidet portforbud i de fleste byer fra klokka 16.00 til klokka 3.00.

Boikotter

En meningsmåling utført av Zogby International for Abu Dhabi TV, viser at 76 prosent av sunnimuslimene i Irak planlegger å boikotte valget.

Målingen som ble offentliggjort fredag, viser samtidig at 69 prosent av sjiamuslimene og 82 prosent av sunnimuslimene ønsker at de amerikanske soldatene i Irak trekkes ut enten umiddelbart eller etter at en valgt regjering er på plass.

- Det eksisterer dype splittelser. Splittelsene er så dype at dette valget godt kan komme til å rive folk fra hverandre istedenfor å forene dem, sier James Zogby, president i Det arabisk-amerikanske instituttet.

805 irakere deltok i spørreundersøkelsen, som har en feilmargin på 3,6 prosentpoeng.

8 millioner?

Den irakiske valgkommisjonen anslo fredag at rundt 57 prosent av velgerne vil møte opp ved valgurnene søndag, trass i vold og boikott.

- Det er 14,2 millioner velgere og vi tror rundt 8 millioner kommer til å stemme, sier talsmann for kommisjonen, Farid Ayar.

Det er ventet stor valgdeltakelse i det sjiamuslimske området i sør, og i nord der det er en stor kurdisk befolkning.

Mange sunnimuslimer i det sentrale Irak kommer til å holde seg borte fra valget, både på grunn av vold, men også på grunn av oppfordring om boikott fra religiøse ledere.

(NTB)

TOMME GATER: Terrorfrykt og strenge sikkerhetstiltak legger gater i Bagdad øde før valget.