Strenge straffer for NOKAS-ranerne

Høyesterett la på 27 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Riksadvokat Tor-Aksel Busch fikk ikke gjennomslag for en forvaringsdom for David Toska, men både Metkel Betew og Schumann fikk forvaringsdommer.

Sjefsplanleggeren bak NOKAS-ranet, David Toska fikk en straff på 18 år i høyesterett. Dette er tre år mer enn han fikk i Gulating lagmannsrett.

Kjell Alrich Schumann fikk 16 års forvaring med en minstetid på ti år i høyesterett. I lagmannsretten fikk han 13 års fengsel. Betew ble idømt forvaring i lagmannsretten. Denne ble oppretthold av høyesterett, som la på fire år slik at straffen ble 16 års forvaring med en minstetid på ti år.

Fornøyd riksadvokat

- Høyesterett har fulgt påtalemyndighetens argument og det er gledelig. De har ikke fulgt oss når det gjelder straffene. Her skal det pløyes ny mark, sa riksadvokat Busch etter at straffene var opplest og vedtatt.

Han var fornøyd med resultatet i høyesterett.

- Jeg er glad for forvaringen for Schumann og at forvaringen ble opprettholdt for Betew. Det viktigste er at saken ble oppklart og at politiet fikk ressurser.

Advarer kriminelle

FORVARING FOR SCHUMANN: Kjell Alrich Schumann fikk 16 års forvaring. Her sammen med forsvarer Morten Furuholmen til høyre og medforsvarer Fredrik Schne Brodwall til venstre. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FORVARING FOR SCHUMANN: Kjell Alrich Schumann fikk 16 års forvaring. Her sammen med forsvarer Morten Furuholmen til høyre og medforsvarer Fredrik Schne Brodwall til venstre. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Han retter pekefingeren mot kriminelle og mener at NOKAS-straffene er en kraftig advarsel.

- Kriminelle må tenke seg om før de begår slike handlinger, og om de likevel gjør det, kan de forvente seg meget strenge straffer, sier Busch til NRK

- Kraftig straffeskjerping

Lederen for Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, fulgte spent med da NOKAS-saken ble avsluttet i høyesterett i formiddag.

- Det var en god gjennomgang og den var prinsipiell. Vurderingen av strafferabatt hadde mindre verdi og det har alltid vært vårt syn. Det er en kraftig straffeskjerping, sier Johannessen til Dagbladet.no.

Han har da spesielt Kjell Alrich Schumann i tankene.

- Jeg framhever Schumann som drepte en politimann. Dette er ny kriminalitet hvor råskapen er spesiell og viktig.

Høyesterett økte NOKAS-straffene med tilsammen 27 år.

Glade for punktum

Flere av de dømte er nå glade for at det er satt et endelig punktum i tidenes mest omfattende rettssak. Nå vil de se framover.

- Johnny Thendrup tar Høyesteretts dom til etterretning. Han er fornøyd med at hans tilståelse er tillagt større vekt, men er jo som de andre rammet av at straffenivået er hevet. Han er glad for at saken nå er et avsluttet kapittel, slik at han kan rette blikket fremover, og på sikt gjenoppta sitt vanlige arbeidsliv, sier Thendrups forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.no.

Johhny Thendrup fikk en straff på 13 års fengsel i høyesterett. Dette er to år mer enn han fikk i Gulating lagmannsrett 15. februar i år.

Thendrup skal gå på skole i fengselet og kommer til å bruke mye av tiden bak murene til å favoritthobbyen, nemlig å male.

Streng straff

John Christian Elden, forsvarer for Erling Havnå, mener straffen var svært streng.

- Det viktigste for min klient er at saken er avgjort og at han kan sone ferdig. Vi tar avgjørelsen til etterretning selv om den er svært streng, sier han i en SMS til Dagbladet.no.