Strengere kontroll av voldelige menn

Regjeringen kommer til å legge fram konkrete forslag til nye tiltak for å bedre sikkerheten for forfulgte kvinner. Drapet på Anooshe Sediq Ghulam (22) legger føringer for arbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anooshe ble drept av ektemannen da hun møtte til forhandlinger om barnefordeling. Ektemannen hadde ingen politivakt, og ble heller ikke ransaket for våpen til tross for at han var dømt for drapstrusler og ilagt besøksforbud. Regjeringen vurderer konkrete tiltak for å forebygge en ny Anooshe-sak.

- Politiet kan kroppsvisitere folk i restaurantkø på leting eter våpen. Da må de også kunne visitere en voldelig ektemann, sier Jørn Holme, statssekretær i Justisdepartementet.

Advokat får respons

Advokat Elisabeth Tørresby uttalte i Dagbladet i går at hun ønsker et sterkere fokus på overgriper.

- Vi kommer til å ha langt mer kontroll av voldelige ektemenn. Meldingsrutiner vil foreslås skjerpet, og vi vurderer nå også økt adgang til å utvise voldelige ektemenn av utenlandsk opprinnelse som ikke har bosettingstillatelse, sier Holme.

Han vil ta forslaget om separate rettsmøter med seg i arbeidet med ny tvistemålslov.

Ikke samværsrett

Ektemannen til Anooshe var ilagt besøksforbud, likevel hadde han samvær.

- Både lovverket og praksis må i sterkere grad ta hensyn til mor og barn. Jeg mener at når far er ilagt besøksforbud i forhold til mor grunnet vold, skal han heller ikke ha samvær med barna, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Dåvøy har mottatt en rekke henvendelser fra fortvilte mødre som må sende barna til samvær med en voldelig far.

- Saken om barnefordeling avgjøres ofte før rettssaken om vold kommer opp for domstolen. Vi vil sikre oss mot at dette skjer, sier Dåvøy, som nå arbeider med å revidere barneloven.

MER KONTROLL: Regjeringen vurderer nå konkrete tiltak for å forebygge en ny Anooshe-sak. Anooshe Sediq Ghulam (22) ble drept av ektemannen da hun møtte til forhandlinger om barnefordeling.